IN MEMORIAM – GILBERTO VLAIC

U utorak 29. maja, u Trstu je preminuo umirovljeni univerzitetski profesor kemije Gilberto Vlaic. Gilberto je podlegao infektivnom procesu nakon više od jednog desetljeća respiratorne insuficijencije.

U biti, Gilberto je bio osvjedočen komunist, humanist i aktivist međunarodne solidarnosti, angažiran na mirovnim projektima.

70-ih godina prošlog stoljeća, pripadao je vanparlamentarnoj grupi Avanguardia operaia, Radnička avangarda, a 90-ih je pristupio partiji Rifondazione comunista. Jedan je od osnivača Coordinamento nazionale per la Jugoslavia, Nacionalna koordinacija za Jugoslaviju i član Izvršnog odbora.

Životnim dijelom Gilberta Vlaica na području humanistike možemo uzet osnivanje udruge Non Bombe Ma Solo Caramelle, Ne bombe nego bombone, u znak protesta protiv NATO agresije na SR Jugoslaviju 1999. godine. Udruga koja je sredstva prikupljala isključivo dobrovoljnim prilozima talijanskih radnika bavila se skupljanjem i otpremom materijalne i financijske pomoći za višeslojne programe pomoći djeci radnika kragujevačke Zastave, čiji su roditelji ostali bez posla nakon NATO-vog bombardiranja i uništenja tvornice. Dok mu je zdravlje dozvoljavalo, i sam je lično predvodio učestale konvoje pomoći. Za te zasluge, 2008. godine, proglašen je počasnim građaninom grada Kragujevca.

Bila nam je čast učestvovati u događanjima i pripadati krugovima kojima je pripadao Gilberto.

 

Odbor za međunarodne odnose SRP-a

Vladimir Kapuralin