Izvještaj Mladih Socijalista s 12. kongresa Mladih komunista Grčke

Od 15. do 17. II. 2019. održan je u Ateni 12. kongres Mladih komunista Grčke (KNE) na kojemu je prisustvovao predstavnik Mladih Socijalista Socijalističke radničke partije Hrvatske (MS). Pored predstavnika MS-a, kongresu je prisustvovalo 30 inozemnih delegata te predsjednik Svjetske federacije demokratske omladine (WFDY), drug Iakovos Tofari. Za Generalnog sekretara KNE ponovno je izabran je drug Nikos Abatielos.

Drugog dana kongresa, predstavnik MS-a je održao pozdravni govor pred okupljenim delegatima. Nakon završetka sjednice, održan je skup solidarnosti s narodom Venecuele. Na tom skupu su govorili drugovi Nikos Zaharidis, sekretar za međunarodne odnose KNE, i ambasador Venecuele u Grčkoj, dok je najvažniji gost bila drugarica Johani Rosas – generalni sekretar Komunističke omladine Venecuele. Ona je istakla da će narod Venecuele odoljeti američkim imperijalistima te da će se progresivna vlada predsjednika Madura oduprijeti izazovima pošto ima podršku narodnih masa.

Trećeg dana Kongresa, strane delegacije su učestvovale na tribini posvećenoj idejnoj borbi u obrazovanju. Kongres su obilježile brojne diskusije delegata iz cijele Grčke kao i pozdravni govori stranih delegacija koji su se osvrtali na analize događaja u zemljama iz kojih su dolazili te o međunarodnim temama važnih za omladinu diljem svijeta. Predstavnik MS-a obavio je za vrijeme kongresa  brojne bilateralne razgovore, između ostalog i s predsjednikom WFDY-a – drugom Iakovosom Tofarijem, predstavnicima KNE, predstavnicima mladih komunista iz Meksika, Gvatemale,  Finske, SAD-a, SKOJ-a iz Srbije, Italije, Austrije, Češke, Njemačke, Venecuele, Turske, Cipra, Sirije, Španjolske, Rusije i brojnim drugima.

Sigurni smo da će naše prisustvo na ovakvim važnim skupovima ubuduće doprinijeti jačanju jedinstva međunarodnog radničkog pokreta i proleterskog internacionalizma.

 

Izvršni odbor MS SRP