02. 02. 1943. , Završetak bitke za Staljingrad – početak kraja nacističke Njemačke

Danas je 76. obljetnica jedne od najvažnijih bitki u povijesti čovječanstva – Bitke za Staljingrad.

U ljeto 1942., Hitler naređuje ofanzivu na grad na rijeci Volgi, onaj grad koji je nosio Staljinovo ime, i to godinu dana nakon napada Trećeg Reicha na Sovjetski Savez. Do početka kolovoza, jedinice Wehrmachta doprle su do samog Staljingrada. Vjerovali su da je protivnik slomljen te da je samo malo vremena preostalo do konačnog slamanja otpora. U generalštabu „moćnog“ Wehrmachta vladalo je duboko uvjerenje da zauzimanjem Staljingrada i „presjecanjem“ Volge završava rat .

Dan za danom, njemačka je avijacija vršila napade. Pretvorili su grad u ruševine. Sredinom rujna 1942., Wehrmacht ulazi u Staljingrad i doživljava ono što ni sanjati nisu mogli – započinje ogorčena bitka u ruševinama. Herojska Crvena armija i civili Staljingrada odlučnom borbom su se namjerili zaustaviti fašističke horde. Borbe su se vodile od ulice do ulice, od kuće do kuće. Silovita višemjesečna borba „prsa o prsa“. Dnevno je stradavalo na tisuće sovjetskih vojnika kao i civila, ali i vojnika Wehrmachta. Početkom studenog, temperature su pale na -18 stupnjeva Celzija, međutim, to ne sprečava Crvenu armiju da u teškim vremenskim okolnostima opkole napadača. 19. studenog 1942. započinje napad te, u roku od 3 dana, jedinice 6. armije generala Paulusa (otprilike 300.000 njemačkih vojnika i njihovih saveznika; od strane vojske NDH sudjelovala je 369. Legionarska pukovnija), ostaju zatočeni u obruču u Staljingradu.

Svjedočanstvo Hansa-Erdmanna Schönbecka, njemačkog časnika 6. armije: „Bojali smo se da će s nama učiniti ono što smo do tada mi radili stotinama tisuća Rusa.“

2. veljače 1943., 6. Armija kapitulira i to protiv volje Hitlera, „velikog Führera“, koji je u svom ludilu pod svaku cijenu želio zauzeti Staljingrad. Wehrmacht se od poraza u Staljingradu više nije oporavio.

Crvena armija zaustavila je daljnji prodor nacističkih hordi na teritoriju SSSR-a. Bitka za Staljingrad je jedna od najkrvavijih bitki u drugom svjetskom ratu gdje je slomljena kralježnica nacističkim zločincima. Bitka za Staljingrad je prekretnica i početak sloma njemačkog nacizma.

Vječna slava i hvala herojskim drugaricama i drugovima Crvene armije!

Smrt fašizmu – Sloboda narodu!