13. Sastanak komunističkih omladina Evrope (MECYO)

Između 24. i 26. veljače 2017. godine u Istanbulu održan je 13. Sastanak komunističkih omladina Evrope (MECYO) na kome je prisustvovao predstavnik Mladih Socijalista Socijalističke Radničke Partije Hrvatske. Domaćin ovog događaja bila je Komunistička omladina Turske (TKG). Učešće na njemu ove godine uzelo je 30 delegata iz 13 zemalja predstavljajući ukupno 15 omladinskih organizacija. Ovogodišnji MECYO je posvećen stogodišnjici Velike socijalističke Oktobarske revolucije. Ovogodišnja konferencija održana je pod geslom: “Učeći stotinu godina nakon Velike socijalističke Oktobarske revolucije, borimo se za socijalističku budućnost!”

Konferencija 24. veljače održana je pod sljedećim naslovom: “Dižemo zastavu Oktobra sto godina nakon Velike socijalističke Oktobarske revolucije! Jačajmo borbu mladih Europe za novo društvu, u kojemu imperijalistički ratovi, krize, izbjeglice, nezaposlenost, siromaštvo i kapitalistička eksploatacija neće postojati. Socijalizam je naša budućnost!”

Prvog dana sve organizacije su pročitale referat u kome se opisivalo stanje svojih zemalja i razdoblje socijalističke izgradnje ukoliko su dolazile iz bivših socijalističkih zemalja, povezavši ih s tekovinama Velike socijalističke Oktobarske revolucije.

Drugog dana je održan seminar pod temom: “Da bi opovrgnuli antikomunističke laži koje se šire u institucijama kapitalističkog sustava, potrebno je analizirati objektivne razloge buržoaskog straha od komunizma, braneći baštinu SSSR-a i narodnih republika Europe borimo se protiv antikomunizma”. Rasprava na seminaru dokazala je da antikomunizam ima u suštini mnoge zajedničke značajke, ali se javlja u različitim oblicima u pojedinim zemljama.

Dana 26. veljače, međunarodna delegacija sastala se sa sekretarom centralnog komiteta Komunističke partije Turske, drugom Kemalom Okuyanom s kojim je održan razgovor o političkoj situaciji u Turskoj. Nakon toga, sudjelovali su na dva predavanja. Prvo o imigrantskoj krizi i njenom utjecaju na klasnu borbu u Njemačkoj. Drugo predavanje je održano pod naslovom “Klasna borba u Rusiji sto godina nakon Oktobarske revolucije”.

Tokom uspješnog 13. MECYO dogovarane su aktivnosti u svim zemljama kako bi se tokom cijele godine obilježavala 100. godišnjica Oktobarske revolucije.

Na Sastanku prihvaćene su dvije rezolucije: “O podršci Sirijskom narodu u borbi protiv imperijalizma” i “O solidarnosti s drugovima izloženim antikomunističkom nasilju”.

 

 

Član Izvršnog Odbora Mladih Socijalista Socijalističke Radničke Partije Hrvatske

Davor Rakić