13. SJEDNICA KOORDINACIJE KP I RP S JUGOSLAVENSKOG PROSTORA

U nedjelju 28. maja u Nikšiću je, pod predsjedanjem Jugoslavenske komunističke partije Crne Gore (JKP CG), održana 13. sjednica Koordinacije komunističkih i radničkih partija s jugoslavenskog prostora. Na sjednici su bili, pored domaćina, i predstavnici Komunista Srbije, Komunističke partije Makedonije, Saveza komunista Bosne i Hercegovine i Socijalističke radničke partije Hrvatske. Sjednicu je otvorio i prisutne pozdravio Predsjednik CK JKP CG Radislav Stanišić.

Nakon intoniranja himni i pozdrava gostiju, zajednički je položen vijenac na spomenik Narodnom heroju Ljubi Čupiću, nakon čega je nastavljen radni dio sjednice.

Ljubo Čupić bio je komesar čete u nikšićkom odredu NOP-a.1942. godine, zarobljen je u borbi s četnicima. Zapamćeno je ostalo njegovo hrabro držanje prilikom suđenja i egzekucije strjeljanijem, a prkosan osmjeh upućen svojim sudijama, u trenutku izricanja presude, ovjekovječio je fotoaparatom jedan talijanski oficir koji se tu našao.

Ta slika obišla je cijeli svijet, poput slike Stjepana/Stevana Filipovića u trenutku njegove egzekucije. Informacija je da je Džavaharlal Nehru, kad je vidio sliku, rekao kako je Titu bilo lako pobijediti u NOB-u kad je imao ovakve borce. Ljubo Čupić, za svoje rezultate i hrabrost u toku rata, proglašen je Narodnim herojem Jugoslavije.

https://rtnk.me/drustvo/video-odrzana-13-sjednica-koordinacionog-odbora-kp-bivse-jugoslavije/

Vladimir Kapuralin