19. SVJETSKI FESTIVAL OMLADINE I STUDENATA

Između 14. i 22. listopada 2017., održan je u ruskom gradu Sočiju 19. Svjetski festival omladine i studenata.

Razlog zbog kojeg je Festival održan u Rusiji 2017. bila je komemoracija 100. godišnjice Velike socijalističke Oktobarske revolucije i 70. godišnjice održavanja prvog Festivala u Pragu.

Festival se odvijao pod geslom “Za mir, solidarnost i socijalnu pravdu borimo se protiv imperijalizma – poštujući našu prošlost gradimo budućnost!” Također, Festival je bio posvećen važnim ličnostima iz povijesti narodnooslobodilačkih pokreta svijeta: Ernestu Che Guevari, Fidelu Castru, Mohamedu Abdelazizu i Robertu Gabrielu Mugabeu.

Festivalu je prisustvovalo 30.000 mladih iz 185 zemalja svijeta. Nacionalni pripremni komitet Hrvatske, predvođen Mladim Socijalistima SRP-a, prisustvovao je Festivalu na kojem je predstavljao najnapredniju, revolucionarnu omladinu Hrvatske.

Delegati Mladih Socijalista prisustvovali su kao govornici na deset konferencija te su sudjelovali u radu mnogih drugih. Pritom su održali i veliki broj bilateralnih sastanaka i razgovora s predstavnicima naprednih omladina iz cijeloga svijeta.

Tokom festivala, napredne, oslobodilačke i revolucionarne omladine svijeta obilježile su 100. godišnjicu Velike Oktobarske socijalističke revolucije i složile se da je neophodno nastaviti na njenom putu jačajući borbu za socijalizam. Oktobarska revolucija je dokazala da kapitalizam nije vječan i nepobjediv te da narodne mase svojom borbom mogu srušiti kapitalizam i izgraditi naprednije socijalističko društvo. Zaključeno je da se mladi ljudi danas suočavaju s mnogim problemima kapitalističkog svijeta – poput imperijalističkih ratova, okupacija, izbjeglištva, emigracije, kapitalističkih kriza, eksploatacije, nezaposlenosti, uništavanja radničkih prava, diskriminacije žena, rasizma, manjka obrazovanja, kulture i sporta i drugih. Svi ti problemi mogu biti prevladani uvođenjem socijalističkog društvenog uređenja.

Oktobarska revolucija je siromašnu i nazadnu zemlju pretvorila u svjetsku velesilu kojoj je omogućila pobjedu nad imperijalizmom i fašizmom i bila je pritom nadahnuće narodima cijeloga svijeta koji su se borili za vlastito oslobođenje.

Uništenje socijalističkog društvenog poretka i ponovno uvođenje kapitalizma ne smije obeshrabriti naprednu omladinu koja mora pretvoriti 21. stoljeće u stoljeće novih socijalističkih revolucija.

Revolucionarna omladina mora nastaviti putem Crvenog Oktobra, jačajući zajedničku borbu pod geslom: “Proleteri svih zemalja, ujedinite se!”

Final Declaration 19th WFYS

 

Izvršni odbor Mladih Socijalista SRP