Tribina: “Država je ukradena – vratimo je!”

Tribina: “Država je ukradena – vratimo je!”

 

 

 

U organizaciji Gradske organizacije Socijalističke radničke partije Zagreb, održana je 27. listopada politička tribina na temu “Država je ukradena – vratimo je!” Voditeljica tribine, Zvjezdana Lazar, predstavila je goste tribune i diskusante Maria Ivekovića, predsjednika Novog sindikata Hrvatske, Tomislava Kiša, tajnika Novog sindikata i Ivana Plješu, predsjednika SRP-a. O aktualnosti i zanimanju za temu tribine najbolje govori podatak da je trajala punih 150 minuta.

 

 

Izvjestitelji su iznijeli brojne primjere kojima su potkrijepili kako je jedna skupina izvršila krađu države od hrvatskog naroda kontrarevolucijom 1991./1992., kriminalnom privatizacijom, poništenjem industrijskog potencijala zemlje, kidanjem svih do tada stvorenih gospodarskih veza sa inozemstvom. Umjesto razvijanja proizvodnje, razvila se umiješnost uništavanja industrijskih pogona u Radničkoj cesti, Žitnjaku, Sisku, Karlovcu, Osijeku, Varaždinu, Dubrovniku, Slavonskom Brodu i pretvaranje u poslovno-stambene zone multinacionalnih trgovačkih lanaca. Što je do danas ostalo u domaćem vlasništvu? Skoro ništa jer je zemlja prezadužena, a preostali resursi već se pripremaju za rasprodaju, vode, šume i elektroprivreda.
Primjeri Tvornice duhana Zagreb, Kamenskog, Jedinstva, TLOS-a, Cromosa, Prvomajske TPK, Geofizike, Đakovštine, brodogradilišta, Željezare Split i Sisak, INE su stravično bolni dokazi krađe i uništavanja države. Jasno se istaklo pitanje tko danas vlada Hrvatskom, ali bez jasnog odgovora.

Radnici kao neposredni subjekt u procesu proizvodnje, raspodjele i organizacije društvenog života, pretvoreni su u objekte potlačenosti i obespravljenosti, otjerani na burzu rada, male mirovine i u beznađe straha. Sindikati su razjedinjeni i najčešće u službi interesa manjine na vlasti.

I ovi kriminalni korupcionaški slučajevi Sanader, Zagorac, Polančec, Fond za privatizaciju, Kruljac i drugi, samo su vrh ledene sante krađa i uništavanja hrvatske države i narodnog bogatstva.

Pripremili: Dugonjić i Šafran