Apel Komunističke partije Poljske

Višegodišnja represija nad poljskim drugaricama i drugovima se nastavlja te stoga prenosimo apel naše sestrinske organizacije, Komunističke partije Poljske, s ciljem mobilizacije svih komunističkih i radničkih partija, progresivnih snaga i pojedinaca radi zajedničke borbe protiv antikomunističke represije! Socijalistička radnička partija Hrvatske se i prijašnjih godina kao i sada u potpunosti solidarizira s KPP u njihovoj borbi za legalnim djelovanjem i dosljednoj borbi za socijalizam!

 

Dragi drugovi,

 

Komunistička partija Poljske i dalje se suočava s represijama. Glavni tužitelj i ministar pravosuđa podnijeli su zahtjev Ustavnom sud u kojem traže zabranu rada naše partije. Vlasti žele zabraniti KPP pod lažnom optužbom „promicanja totalitarizma“. U tom zahtjevu se marksizam-lenjinizam povezuje s totalitarizmom. Glavna optužba odnosi se na naše stavove o povijesnoj tematici i tekstovima objavljenih na našoj web stranici, a ne na sadašnju političku aktivnost KPP.

 

Represija nad komunistima u Poljskoj traje godinama. Dodatno je pojačana prije 5 godina nakon dolaska na vlast desničarske stranke „Zakon i pravda“ (PiS) , naročito nakon prijave koju je podnio njihov zastupnik o aktivnostima KPP-a u kojoj je zahtijevao zabranu partije. Započet je sudski proces protiv članova uredništva našeg partijskog glasila i administratora web stranice. Ove godine sud je donio odluku o „uvjetnom prekidu slučaja“ s novčanom kaznom i dvogodišnjom uvjetnom kaznom. Uslijedila je naša žalba Vrhovnom sudu. U vrijeme kada je započelo suđenje, tužiteljstvo je bilo pod političkom kontrolom stranke PiS te su započeli i drugi napadi na neovisnost sudova. Ministar pravosuđa – Zbigniew Ziobro, koji predstavlja ekstremno desničarsku stranku, istovremeno je postao glavni tužitelj. Ustavni sud je također pet godina pod kontrolom vladajuće stranke. Većina sudaca izabrana je od strane zastupnika stranke Zakon i pravda nakon njihovog dolaska na vlast.

 

Prošle godine je izmjenama kaznenog zakona pokušano izvođenje „kriminalizacije komunističkih aktivnosti“ s ciljem kažnjavanja na 3 godine zatvora za iste. Međutim, nova verzija kaznenog zakona s ovim izmjenama i dopunama nije stupila na snagu.

 

Progoni se odvijaju u isto vrijeme kada se antikomunističkom politikom radi na prekrajanju povijesti i uklanjanju spomenika i imena ulica povezanih s komunizmom i radničkim pokretom iz javnog prostora.

 

KPP apelira na komunističke i radničke partije da podrže našu borbu protiv antikomunizma prosvjednim pismima poljskim vlastima, Ustavnom sudu i ministru pravosuđa, organiziranjem skupova ispred poljskih veleposlanstava, slanjem peticija i drugim oblicima aktivnosti. Molimo vas da nešto poduzmete prije 21. prosinca. To je rok do kada moramo poslati svoj odgovor na optužbu ministra. Daljnje protestne akcije bit će potrebne kada Ustavni sud poduzme daljnje mjere.

 

Komunistička partija Poljske zahtijeva da se odmah zaustave svi progoni komunista.

 

Zahvaljujemo svim suborcima i partijama koji iskazuju solidarnost s našom partijom i doprinose borbi protiv represije.