Austrija: Aktivisti najavili protest tokom komemoracije u Blajburgu

Austrija: Aktivisti najavili protest tokom komemoracije u Blajburgu

Austrijski i hrvatski antifašistički aktivisti protestovaće u subotu tokom godišnje komemoracije u Blajburgu, koja se održava u znak sećanja na ubistva fašističkih hrvatskih snaga i civila.

Sa komemoracije na Lojbaškom polju kod Blajburga 2018.
Foto: EPA-EFE/ALEKS HALADA.

Antifašistički demonstranti će u subotu organizovati proteste protiv skupa u Blajburgu, kojim se obeležava godišnjica smrti desetine hiljada pripadnika fašističkih hrvatskih snaga i civila, ubijenih od strane partizana 1945. godine.

„Želimo da se zabrani okupljanje desničarskih ekstremista“, izjavio je za BIRN austrijski političar Karl Olinger, bivši poslanik Zelene stranke, koja organizuje marš blajburškom polju.

„To nije religiozno okupljanje, to je političko okupljanje sa desničarskim ekstremistima”, dodao je Olinger.

Poslednjih godina, simboli ustaškog pokreta postali su uobičajena pojava na okupljanjima koja svake godine organizuje Počasni Blajburški vod, udruženje osnovano s ciljem da održava sećanje na žrtve.

Na komemoraciji u Blajburgu 2018. godine, austrijska policija je uhapsila sedam osoba i podnela devet prijava zbog kršenja zakona ove zemlje u kojoj je zabranjeno veličanje fašizma.

Davor Rakić iz Socijalističke radničke partije Hrvatske za BIRN kaže da će na protestu u Blajburgu biti prisutni i neki članovi ove partije.

„Odlučili smo da moramo da odemo tamo da bi iskazali svoj stav; smatramo da je to fašističko okupljanje i ništa više od toga“, istakao je Rakić za BIRN.

U četvrtak je ispred ambasade Hrvatske u Beču održan protest, s ciljem da se prikaže „politička pozadina okupljanja u Blajburgu“, rekli su organizatori.

Protest je bio deo aktuelnih antivladinih demonstracija u Austriji, koje se fokusiraju na različite teme.

Prošle subote je oko 150 antifašista iz Austrije, Hrvatske, Italije i Slovenije organizovalo protest u Blajburgu, uz zahtev da austrijska Vlada zabrani godišnja okupljanja na ovom mestu.

Komemoracija se održava uz podršku hrvatske skupštine, mada predsednica i premijer ove godine neće doći u Blajburg.

Naime, predsednica Kolinda Grabar Kitarović je prošle sedmice već posetila ovo mesto, a u subotu će poslati svog predstavnika.

Premijer Andrej Plenković takođe neće prisustvovati komemoraciji zbog najavljene posete nemačke kancelarke Angele Merkel, ali je najavio da će u Blajburg doći ministar uprave Lovro Kuščević i ministar branitelja Tomo Medved.

Službeni deo komemoracije biće emitovan na hrvatskoj državnoj televiziji.

Počasni Blajburški vod pozvao je sve one koji planiraju da dođu na komemoraciju, da se suzdrže od korišćenja bilo kakvih simbola i uzvikivanja pozdrava koji su u suprotnosti sa hrvatskim i austrijskim zakonima.

Početkom ove godine Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije je zabranilo dva simbola hrvatskog ustaškog pokreta – slovo U oko srebrne granate iz koje izlazi crveni plamen, kao i grb sa šahovnicom Nezavisne države Hrvatske iz Drugog svetskog rata.

Katolička crkva u Koruškoj je u martu odbila molbu Hrvatske biskupske konferencije da u maju održi misu kod Blajburga jer se, kako kažu, ovaj događaj koristi za promociju nacionalističkih ideja.

Versku službu će u subotu umesto biskupa držati katolički sveštenik.

 

May 17, 2019