ČESTITKA POVODOM DANA POBJEDE NAD FAŠIZMOM .

DRUGARICE I DRUGOVI, ČESTITAMO VAM DAN POBJEDE NAD NAJVEĆIM ZLOM ČOVJEČANSTVA – NAD FAŠIZMOM!

Svim borcima NOB-a, antifašistima, svim našim članovima, njihovim obiteljima i prijateljima, kao i građanima naše zemlje, Socijalistička radnička partija Hrvatske upućuje čestitke za Dan pobjede nad fašizmom, danom najznačajnijim u dugoj povijesti čovječanstva.

POBJEDOM DO SLOBODE

Prije 79 godina, točnije 9. maja 1945., potpisom bezuvjetne kapitulacije oružanih snaga nacističke Njemačke, nešto kasnije i Japana, kao rezultat velike ofenzive sovjetske Crvene armije i Zapadnih saveznika u bitci za Berlin u kojoj je sudjelovalo 3 milijuna vojnika, završen je Drugi svjetski rat, jedna od najgorih epizoda u povijesti čovječanstva s do tada nezabilježenim žrtvama od preko 50 milijuna ljudi, brojnih invalida, razdvojenih i raseljenih obitelji te golemog materijalnog razaranja, kao i mnogih drugih negativnih posljedica.

I kao što su navedene činjenice nesporne, nesporna je činjenica za sva vremena, i nikakve „nove istine“ u prekrajanju povijesti je ne mogu promijeniti, da je Titova partizanska armija združenih jugoslavenskih naroda, na svom Balkanskom ratištu, odnijele grandioznu pobjedu nad silama zla – fašizmom, donoseći narodu mir, slobodu i društveni progres. Nakon rata, borci i drugi učesnici NOR-a poštovani su članovi društva, a mnoge škole, ulice, ustanove i tvornice imenuju se po značajnim ličnostima i događajima iz tog razdoblja, mnogi gradovi Dan grada obilježavaju po danu oslobođenju, dižu se brojni spomenici i drugo.

Da fašizam nije zauvijek gurnut u ropotarnicu povijesti nažalost pokazuju događaji upravo kod nas. Ubrzo poslije društveno političkih promjena 90-ih prošlog stoljeća, dolazi do ponovne pojave profašizma, koji državnom nebrigom sve agresivnije zahvaća mnoge segmente društva.

Pitanje stanja antifašizma u današnjem društvu, čiju stvarnu legitimaciju vlast uporno ne želi vidjeti, najbolje opisuje rečenica izgovorena na jednom javnom skupu da su “porazili pobjednike Drugog svjetskog rata, a sada to zlo opet diže glavu”. Ova sramna izjava, koja duboko vrijeđa borce NOR-a i antifašiste, nije izolirani slučaj već praksa, kao posljedica neodgovorne politike potpunog ignoriranja i otklona vlasti koja se srami naše antifašističke borbe i njenih pozitivnih rezultata, skrivajući se iza proslave Dana Europe koji je i proistekao iz Dana pobjede. Opetovano pozivamo vlast ove zemlje da, na tragu izjava prilikom posjeta konclogorima Auschwitz i Jasenovac o kulturi sjećanja prema žrtvama nacifašizma, dosljedno provodi Ustav i pozitivne zakone u sprječavanju svih onih koji veličaju njihove ubojice donošenjem zakona na temeljima UN Rezolucije o zabrani propagiranja naciizma.

Neka je vječna slava i hvala svim borcima NOR-a, Titovim partizanima koji su nam donijeli slobodu i mir! Njihova hrabra borba za vječnost ostaje trajni primjer budućim generacijama!