Da miru! Ne NATO-u!

Da miru! Ne  NATO-u!

Ne  NATO-vom ratnohuškačkom samitu u Londonu

 

Organizacija Sjevernoatlantskog pakta (NATO) nastavlja s obilježavanjem 70. godišnjice održavanjem samita šefova država i vlada u Londonu 3. – 4. prosinca 2019. godine.

NATO je već 70 godina agresivni vojni alat imperijalizma broj jedan. To je najveća i najopasnija vojna organizacija na svijetu. Unatoč rivalitetima njegovih pojedinačnih članica i proturječnosti koja su s vremena na vrijeme prisutna, on je i dalje inherentno i duboko povezan s politikom SAD-a i EU-a.

NATO je odgovoran za agresivne ratove protiv zemalja i njihovih naroda – uključujući Jugoslaviju, Afganistan i Libiju – ostavljajući iza sebe smrti, patnje, uništenja i dugoročno zagađenje i degradaciju okoliša.

NATO je kontinuirano primao nove članice i partnere i širio svoju sferu utjecaja i intervencija širom svijeta.

NATO predvodi utrku naoružanja i globalnu vojnu potrošnju, opterećujući narode. U 2018. godini, ukupna vojna potrošnja svih 29 članica NATO-a iznosila je 963 milijarde dolara, 53% svjetske vojne potrošnje – više od preostale 164 države svijeta. Samo će europske članice NATO-a i Kanada potrošiti 100 milijardi dolara više na militarizam do kraja 2020. godine.

Na svom sastanku na vrhu u Londonu, NATO će proslaviti superiornost svojih vrhunskih vojnih snaga spremnih za rat. Kao što je istaknuo njegov glavni tajnik, “Prvi put u povijesti NATO je osnovao borbene skupine spremne za borbu; povećao svoju prisutnost na istoku; utrostručio veličinu NATO snaga za djelovanje; povećao izdatke za obranu u svim savezničkim zemljama NATO-a pet godina zaredom i stacionirao više američkih trupa u Evropi. ”

U okviru ratnohuškačkog dnevnog reda sljedećeg samita, i između ostalih pitanja, naći će se korištenje kibernetskog prostora i umjetne inteligencije u vojne svrhe.

SAD se uz potporu NATO-a povlači iz Ugovora o nuklearnim raketama srednjeg dometa INF. Odluka predstavlja ozbiljnu prijetnju nuklearne eskalacije i preusmjeravanja američkih raketa u Europu, kao što se dogodilo s raketama Pershing II 1980-ih, što je dovelo do masovnih mirovnih demonstracija u obrani mira i razoružanja.

SAD i njihovi saveznici u NATO-u nemilosrdno povećavaju svoje vojne aktivnosti i šire baze i postrojenja od Kaspijskog mora do Arktika, sve bliže Rusiji, ali i azijsko-pacifičkoj regiji i opkoljavajući Kinu. Ta ogromna mreža stranih vojnih baza, mornaričke flote, takozvani proturaketni sistemi i sistemi globalnog nadzora, koji su SAD i njihovi saveznici u NATO-u proširili po Evropi i svijetu, instrumenti su njihove svjetske strategije dominacije. NATO-vi ciljevi danas su otvoreno agresivni i njegova ratnohuškačka  arena prostire se po cijeloj planeti.

Apeliramo na sve organizacije i mirovne aktiviste u Evropi, na promicanje akcija protiv NATO-a i njegovog samita u Londonu, za raspuštanje ovog političko-vojnog bloka i na podršku neposrednoj borbi svake države članice NATO-a za povlačenje iz ovog agresivnog vojnog pakta.

Potvrđujući  nastavak kampanje Svjetskog mirovnog vijeća “Da miru! Ne NATO-u! “, apeliramo na mobilizaciju i mirovne inicijative u svakoj zemlji 3. prosinca uz snažnu prisutnost na anti-NATO demonstracijama u Londonu, zajedno s Britanskom mirovnom skupštinom, pozivajući na:

  • Raspuštanje NATO-a!
  • Kraj rasta vojne potrošnje i povećanje sredstava za socijalni napredak i mir!
  • Povlačenje svih NATO snaga, uključujući prestanak svih agresija i okupacija!
  • Kraj ucjene, destabilizacije i imperijalističkih ratova, agresije protiv suverenih država i naroda!
  • Podršku izbjeglicama, prognanicima i ostalim žrtvama ratova koje NATO, SAD i EU promiču i šire!
  • Zatvaranje vojnih baza na stranom teritoriju i rastavljanje američkih i NATO proturaketnih sistema!
  • Ukidanje nuklearnog oružja i drugog oružja za masovno uništenje i općeg razoružanja, zajedno s trenutnim prestankom istraživanja i razvojem smrtonosnog oružja!
  • Zaustavljanje daljnjeg širenja NATO-a!
  • Poštivanje načela Povelje UN-a i međunarodnog prava, suverenitet i ravnopravnost naroda i država!

 

Da miru! Ne NATO-u!

 

Evropske WPC članice,

Novembar 2019. godine