DAN BORCA U NEDOPUSTIVOM POVIJESNOM ZAPEĆKU

Izjava za javnost: Nepravedno zaboravljeni

 

Socijalistička radnička partija Hrvatske (SRP) svim borcima NOR-a čestita 4. juli, Dan borca!

Gotovo pola stoljeća slavljen kao Dan borca, 04. srpanj 1941. godine datum je kada je Politbiro CK KPJ, na čelu s Titom, donio sudbonosnu odluku o podizanju svenarodnog oružanog ustanka protiv fašističkih okupatora i domaćih izdajnika, a nekoliko dana kasnije izlazi Proglas poziva na opći ustanak, datum koji su sve svjetske enciklopedije zabilježile kao značajan za evropsku i svjetsku povijest.

Da je to izuzetno značajni datum, pa i prelomni moment u tada već potpuno okupiranoj Evropi, govori i činjenica da je nakon Titova poziva uslijedio čitavi niz srpanjskih ustanaka širom Jugoslavije pa tako i u Hrvatskoj. Već 27. srpnja 1941. u ličkom selu Srb, dogodio se prvi veći oružani sukob s fašistima, a koji se slavio kao Dan ustanka u Hrvatskoj. Temeljem tog poziva, plamen ustanka se proširio te je postupno prerastao u snažni narodni antifašistički front svih snaga kroz partizansku narodnooslobodilačku vojsku koja je postala glavni saveznik Antifašističkoj koaliciji na jugu Evrope. Porazila je fašiste na svom terenu, donoseći slobodu, mir i progres.

U toj borbi, Hrvatska je dala nemjerljivi doprinos. Podaci o poginulim i ranjenim borcima, kao i o velikom stradanju civilnog stanovništva, velikim razaranjima i materijalnoj šteti, govore o žestini borbi, masovnosti pokreta i općoj podršci naroda NOB-u. Poginulo je 65.000 boraca dok je Dalmacija, od 111.000, imala 18.500 poginulih partizana, a Split je od 12.500 partizana izgubio 3.600 boraca itd.

Apsurdno je da tako veliki datum u povijesti jednog naroda, u Hrvatskoj danas nitko ne obilježava! Na njega je pao apsolutni veo šutnje. Ne pominju ga ni mediji u rubrici: „Dogodilo se na današnji dan“!

To što ga ne obilježava „mlada hrvatska demokracija“ od 90-ih do danas nam je vrlo jasno samo po sebi. Prvo, jer je taj široki narodni front, dušom i organizacijom, uspješno vodila malena i odlučna grupa komunista, Komunistička partija s Titom, za razliku od razbijenih, nesložnih  i dezorijentiranih građanskih stranaka u tzv. NDH, od kojih su se neke stidljivo priključile partizanskom pokretu dok se veći dio potpuno pasivizirao ili nestao, a koje danas čine glavninu političkog prostora Hrvatske i najgrlatije su! I, drugo, zato što je taj datum označen kao „omraženi komunistički – općejugoslavenski”!

Ono što nam nikako nije jasno, to je zašto je boračka organizacija, kroz niz proteklih godina „demokracije“, u Hrvatskoj pristala na diktat brisanja tog događaja i spomen-dana jer je to prirodno njihov, borački dan – Dan borca! Ako je to samo zato što je proglašen „jugoslavenskim “ onda je  solidariziranje boračke organizacije s politikom manipulacije NOB-om, od svih vlasti u Hrvatskoj, jednostavno nedopustivo zbog žrtava te borbe i velikih, ratnih i poratnih, rezultata! Jednako tako je nedopustiva činjenica  da današnje generacije o tom događaju nemaju niti elementarnih saznanja jer je u kvaziznanstvenoj radionici „historiografskih” falsifikatora sustavno izbrisan iz povijesne zbilje kao i mnogi drugi događaji i ličnosti iz razdoblja NOB-a i poslijeratne socijalističke izgradnje.

Stoga će, i ovom prilikom, SRP odati dužno poštovanje i položiti cvijeće i vijence na partizansku Spomen kosturnicu na Lovrincu 4. jula u 10 sati s porukom:

Povijest se nemože brisati – povijesna istina je neizbrisiva!

 

 

Split, 03.07.2016. g.

 

Ranko Adorić, dipl.ing.

predsjednik GO Split