DAN BORCA U NEDOPUSTIVOM POVIJESNOM ZAPEĆKU

SOCIJALISTIČKA RADNIČKA PARTIJA HRVATSKE
GRADSKA ORGANIZACIJA SPLIT
Zvonimirova 35, 21000 Split
tel / fax: 021/482-934 www srp.hr e-mail: srpsplit@inet.hr

Izjava za javnost: Nepravedno zaboravljeni

DAN BORCA U NEDOPUSTIVOM POVIJESNOM ZAPEĆKU
Gotovo pola stoljeća slavljen kao Dan borca, 04. srpanj 1941. godine, datum je kada je Politburo CK KPJ na čelu s Titom, donio sudbonosnu odluku o podizanju svenarodnog oružanog ustanka protiv fašističkih okupatora i domaćih izdajnika, a nekoliko dana kasnije izlazi Proglas poziva na opći ustanak,datum koji su sve svjetske enciklopedije zabilježile kao značajan za evropsku i svjetsku povijest.
Da je to izuzetno značajni datum, pa i prelomni moment u tada već potpuno okupiranoj Evropi, govori i činjenica, da je nakon Titova poziva uslijedio čitavi niz srpanjskih ustanaka širom Jugoslavije, pa tako i u Hrvatskoj. Već 27.srpnja 1941. u ličkom selu Srb, dogodio se prvi veći oružani sukob sa fašistima, a koji se slavio kao Dan ustanka u Hrvatskoj. Temeljem tog poziva, plamen ustanka se proširio, te je postupno prerastao u snažni narodni antifašistički front svih snaga kroz partizansku narodnooslobodilačku vojsku koja je postala glavni saveznik Antifašističkoj koaliciji na jugu Evrope, porazila je fašiste na svom terenu donoseći slobodu, mir i progres.
U toj borbi, Hrvatska je dala nemjerljivi doprinos . Podaci o poginulim i ranjenim borcima , kao i o velikom stradanju civilnog stanovništva, velikim razaranjima i matreijalnoj šteti, govore o žestini borbi, masovnosti pokreta i općoj podršci naroda NOB-u. Poginulo je 65.000 boraca, dok je Dalmacija od 111000 imala 18500 poginulih partizana, Split je od 12500 partizana izgubio njih 3600 boraca itd.
Apsurdno je da tako veliki datum u povijesti jednog naroda, u Hrvatskoj danas nitko ne obilježava ! Na njega je pao apsolutni veo šutnje. Ne pominju ga ni mediji u rubrici: ”Dogodilo se na današnji dan”!
To što ga ne obilježava “mlada hrvatska demokracija” od 90.-tih do danas nam je vrlo jasno samo po sebi. Prvo, jer je taj široki narodni front, dušom i organizacijom ,uspješno , vodila malena i odlučna grupa komunista, Komunistička partija s Titom, za razliku od razbijenih , nesložnih i dezorijentiranih građanskih stranaka u tzv. NDH, od kojih su se neke stidljivo priključile partizanskom pokretu dok se veći dio potpuno pasivizirao ili nestao, a koje danas čine glavninu političkog prostora Hrvatske, i najgrlatije su! I drugo, zato što je taj datum označen kao “omraženi komunistički- općejugoslavenski”!
Ono što nam nikako nije jasno to je zašto je boračka organizacija, kroz niz proteklih godina “demokracije” u Hrvatskoj, pristala na diktat brisanja tog događaja i spomen-dana, jer je to prirodno njihov, borački dan-Dan borca! Ako je to samo zato što je proglašen “jugoslavenskim “ , onda je solidariziranje boračke organizacije s politikom manipulacije NOB-om od svih vlasti u Hrvatskoj jednostavno nedopustivo, zbog žrtava te borbe i velikih, ratnih i poratnih, rezultata !
Jednko tako je nedopustiva činjenica da današnje generacije o tom događaju nemaju niti elementarnih saznanja, jer je u kvaziznanstvenoj radionici “historiografskih” falsifikatora sustavno izbrisan iz povijesne zbilje, kao i mnogi drugi događaji i ličnosti iz razdoblja NOB-a i poslijeratne socijalističke izgradnje.
Stoga će, i ovom prilikom, SRP odati dužno poštovanje i položiti cvijeće i vijence na partizansku Spomen kosturnicu na Lovrincu 04.srpnja u 10 sati s porukom:
Povijest se nemože brisati -povijesna istina je neizbrisiva!
Split, 03.07.2012. g. Predsjednik GO SRP-a Split : Ranko Adorić, dipl.ing.