Dan republike

Na današnji dan u Jugoslaviji obilježavao se Dan republike, najvažniji državni praznik koji se obilježavao kao spomen na Drugo zasjedanje AVONJ-a u Jajcu 29. 11. 1943. godine, a njegovo prvo obilježavanje bilo je već nagodinu. Odlukom Savezne narodne skupštine od 2. 11. 1946. godine i službeno postaje državni praznik.

Bio je to dan na koji smo se u to vrijeme s razlogom mogli ponositi, vrijeme kad smo i materijalno i duhovno bili bogatiji nego danas, vrijeme kad su i država i njeni građani bili uvažavani i cijenjeni, za razliku od današnjih polukolonijalnih poltronskih feuda. Živjelo se smirenije, živjelo se od vlastitog rada u stanovima i kućama koji su izgrađeni i kupljeni od tog rada. Zasigurno tada nikome nije padalo na pamet zatvoriti i opljačkati sve tvornice, a zemlju pretvoriti u monoekonomiju koja će ovisiti samo o turizmu. Nekima, nakon Jugoslavije, očito je upravo to palo na pamet…

Možemo se ovog dana prisjećati s nostalgijom ili možemo biti indiferentni – to neće promijeniti sve gore navedene činjenice. Stoga, svima onima koji u sebi još drže do tog dana – sretan vam Dan republike, iz nekog drugog i pravednijeg doba.