DIJALOG NA LJEVICI – SPLIT

Na temelju opredjeljenja SRP-a o potrebi kontakata i aktivnije suradnje sa strankama koje kolokvijalno nazivamo ljevicom, u Splitu su održani susreti s dr. Draganom Markovinom, predsjednikom nedavno formirane stranke Nova ljevica i prof.  dr. Ivom Josipovićem, predsjednikom stranke Naprijed Hrvatska – Progresivni savez.

 

SRP – NOVA LJEVICA

Na inicijativu Dragana Markovine, predsjednika Nove Ljevice, za razgovore s našom organizacijom, u Splitu je u utorak, 14 .02. 2017., održan prvi sastanak predstavnika dviju partija.

Dragan Markovina je izrazio želju za suradnjom sa SRP-om na lokalnoj razini, konkretno u Splitu, u pripremi lokalnih izbora za vijećnike Gradskog vijeća Split i gradonačelnika grada. Odmah je najavio i svoju namjeru kandidature za mjesto gradonačelnika Splita. Ujedno je predložio koaliciju SRP-a, Nove Ljevice i Radničke fronte kao jedinstvene liste, a koja bi i njemu, uz ostale, dala temeljnu podršku u aspiracijama za gradonačelničko mjesto. Istina, objasnio je da su za njih izbori došli prebrzo, neposredno nakon osnivanja, pa nisu bili u stanju formirati ozbiljniju organizaciju u gradu. Za RF je rekao da baš i nije sklona ovoj koaliciji, ali da će poraditi da se predomisle. Uz ocjene da ga u Splitu puno ljudi cijeni, da je pokrenuo i okupio lijeve intelektualce i novinare te da je i na prošlim lokalnim izborima u Splitu 2013. zbog proceduralnih razloga odustao od kandidature za gradonačelnika dok je njegova lista osvojila gotovo par tisuća glasova, pretpostavlja da bi koalicija sa lakoćom dosegla prag, što bi mnogo značilo svim akterima.

Uz primjedba da je preskočena uobičajena praksa prvenstvenog kontaktiranja s rukovodstvom SRP-a u Zagrebu o mogućoj suradnji, koaliciji na izborima i drugom, izražena je naša  podrška Draganu Markovini kao kandidatu za gradonačelnika kao najprihvatljivija. Što se tiče mogućih koalicijskih partnera, RF je, prema našim saznanjima. u Splitu gotovo u rasulu, a  NLJ još nije ni osnovana, što dovodi SRP u poziciju jedinog organizacijsko-operativnog servisa.

Dragan Markovina je naglasio da,  zbog navedenih okolnosti, NLJ na ovim lokalnim izborima ide samo u Splitu i Zagrebu. Za Split je objasnio zašto je  koalicija s nama  moguća dok u Zagrebu  ne bi išla, jer za nju nisu decidirano ni RF, kao ni neki članovi NLJ –  pojedini “istaknuti društveni aktivisti“ kojima SRP ne odgovara.

Ujedno je odbacio mogućnost  koaliranja sa SDP-om, Naprijed Hrvatska Ive Josipovića i drugima. Jednako tako je odbacio i stvaranje zajedničke liste za vijećnike Splitsko-dalmatinske županije s motivom da tu nemamo velikih šansi pa bi loš rezultat za njih bio opterećenje u daljnjem radu.

Ovakvu situaciju SRP je prikazao kao neuobičajenu za nas jer bi bio u apsurdnoj situaciji sa svojim partnerom pošto bi u Splitu bili partneri, a u Zagrebu protivnici. Naveden je primjer HSS-a koji istovremeno koalira i sa SDP-om, ali i s HDZ-om, što nama nije prihvatljivo. Ovako se nameće zaključak da primarno nije u pitanju interes okupljanja cjelokupne ljevice, već nešto sasvim drugo. SRP zagovara koaliciju svih lijevih stranaka koje bi stvorile jedinstvenu programsku platformu s radnim nazivom „Udružena ljevica“ ili nešto slično, što bi usmjerilo sve glasove lijeve opcije prema nama, a koaliranje jedan na jedan, uz ostale izvan koalicije, bi opet dovelo do  rasipanja glasova unutar lijevog biračkog tijela.

Najavljena je odluka Glavnog odbora SRP-a koji će definirati naš stav po spomenutim  pitanjima.

 

SRP – NAPRIJED HRVATSKA

Na inicijativu prof. dr. Ive Josipovića, predsjednika stranke Naprijed Hrvatska – Progresivni savez, održan je u četvrtak, 16. 02. 2017., sastanak u prostorijama SRP-a Split u sklopu njegove dalmatinske turneje susreta na ljevici.

U vrlo srdačnoj atmosferi dodirnute su mnoge teme od zajedničkog interesa, kao i one u kojima smo različitih stavova: antifašizam, sekularna država, ljudska prava (prava radnika, žena, ugroženih skupina…), neprihvatljivi društveni i ekonomski trendovi, socijalizam, samoupravljanje, izbori i druge.

Zaključeno je da je ovim susretom ostvaren prvi korak prema mogućoj dugoročnijoj suradnji.