Financiranje predsjedničke kampanje Jadranke Kosor

Financiranje predsjedničke kampanje Jadranke Kosor

 

Ovih dana svjedoci smo još jedne u nizu afera u kojoj su protagonisti na ovaj ili onaj način u vezi s vladajućom strankom. U ovom slučaju radi se o financiranju predsjedničke kampanje Jadranke Kosor iz 2005. godine i ostalih izbornih kampanja HDZ-a koje su, prema navodima blagajnice HDZ-a Branke Pavošević, financirane iz tzv. ”crnih fondova”, tj. novcem otuđenim iz državnih firmi.

Preuzeto sa http://www.ipress.hr

Premijerka Kosor tvrdi da ne zna kakvim se novcem financirala njena predsjednička kampanja. Da li je to točno ili ne, pokazaće istraga. Inače, za tu kampanju HDZ je prijavio da je potrošio 6 milijuna kuna, dok stvarni troškovi sežu i do 12 milijuna kuna. No, u ovom slučaju najveći problem nije u iznosu i porijeklu ”crnog” novca već u izbornom zakonu koji ne propisuje kaznu za one koji ne prijave sve troškove te porijeklo novca koji su dobili. Financiranje izbornih kampanja niti jedna vlast u posljednji dvadeset godina nije uredila.  Socijalistička radnička partija Hrvatske (SRP) zalaže se za transparentno financiranje izbornih kampanja putem novca iz proračuna te putem donacija s time da se zatvorski kazne oni koji ne podnesu transparentno i točno izvješće o troškovima u kampanji. Ipak, to nije jedini problem s izborima u Hrvatskoj. Gorući problem još uvijek jeste neriješeni popis birača. Sramota je da se u zemlji koja se naziva demokratskom dešava da glasaju mrtvi ili da pojedinci dva puta glasaju. Tu, je i pitanje dijaspore.

Stav SRP-a je da oni koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj ne bi trebali odlučivati o pitanjima koji se tiču oni koji u RH žive. Drugim riječima, protivimo se da netko iz inostranstva kroji sudbinu onima koji ovdje žive.

 

Mladi socijalisti SRP-a