GLAS ISTRE: DAN BORCA OBILJEŽEN U TITOVOM PARKU

https://www.glasistre.hr/pula/2023/07/04/kapuralin-fasizam-je-i-danas-prisutan-u-nasoj-zemlji-u-raznim-oblicima-871828

Polaganjem vijenaca na Spomenik palim borcima NOB-a i žrtvama fašizma u Titovom parku danas je obilježen Dan borca. Počast borcima za slobodu odalo je 30-ak okupljenih građana, mahom članova pulskog ogranka Društva Josip Broz Tito i Gradske organizacije Socijalističke radničke partije.

Vladimir Kapuralin, predsjednik SRP-a i osnivač SRP-a Istarske županije, podsjetio je da je 4. srpnja 1941. u Beogradu Politbiro Komunističke partije Jugoslavije na čelu s Josipom Brozom Titom donio odluku o pokretanju općenarodnog ustanka na cijelom teritoriju Jugoslavije protiv okupatora i domaćih pomagača.

Nakon toga, navodi, ustanci su krenuli u Srbiji, Crnoj Gori, Sloveniji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini te Makedonij, što pokazuje kako je taj događaj bio ključan za oslobodilačku borbu.

Fašizam je, tvrdi Kapuralin, i danas prisutan u našoj zemlji u raznim oblicima.

– Kod nas je prisutan kao poklič “Za dom spremni”, kao rušenje između tri i četiri tisuće spomenika koji podsjećaju na antifašističku borbu. Zbog grafita koje možemo vidjeti gdje god se okrenemo. Zbog čak i izjava nekih političara. Prisutan je i u ostalim zemljama, vidimo da se on budi kroz civilne i organizirane grupe, ali i one uniformirane. U ovom se trenutku u Europi bore jedinice u uniformama koje imaju eksplicitne fašističke oznake, kaže Kapuralin dodajući da je cilj educirati i osvijestiti mlade generacije da shvate situaciju u kojoj žive, kao i da im je budućnost nezagarantirana ako se ne riješe fašizma.

Tekst i foto: Doria MOHOROVIĆ