GLAS ISTRE: U Puli obilježena 79. godišnjica smrti Nikole Tesle: “Ono što je Tesla stvorio je veliko i, što vrijeme bude prolazilo, TO ĆEMO VIŠE POSTAJATI SVJEDOCI TOGA”

https://www.glasistre.hr/pula/u-puli-obiljezena-79-godisnjica-smrti-nikole-tesle-ono-sto-je-tesla-stvorio-je-veliko-i-sto-vrijeme-bude-prolazilo-to-cemo-vise-postajati-svjedoci-toga-768791#

Autor: Helena MOSTARKIĆ GOBBO

Ispred biste jednoga od najvećih svjetskih izumitelja svih vremena, Nikole Tesle, jutros je u Huguesovom parku u Puli upriličeno već tradicionalno polaganje vijenaca u spomen na tog velikog znanstvenika.

Vijence su pred Teslinom bistom položili predstavnici Koordinacije Srba u Istri, dogradonačelnik Pule Bruno Cergnul te predstavnici pulskog Srpskog kulturnog društva Istre Nikola Tesla. Među okupljenima našli su se i dožupan Istarske županije Tulio Demetlika, predstavnici SRP-a Pule i Istre te građani koji su minutom šutnje odali počast ovom znanstvenom velikanu.

Nakon polaganja vijenaca, okupljenima se obratio Milan Čubrilo, predsjednik SKD Istre Nikola Tesla.

“Na današnji dan prije 79 godina, točnije 7. siječnja 1943., umro je Nikola Tesla. Prvu vijest o tome je preko Radio New Yorka objavio njujorški gradonačelnik Fiorello Henry La Guardia, riječima Luja Adamiča, slovensko-američkog književnika: ‘Umro je Nikola Tesla. Umro je siromašan, iako je bio jedan od najkorisnijih ljudi na svijetu’ “, rekao je između ostalog Čubrilo.

Osvrnuo se na inicijativu o preimenovanju Huguesovog parka u Park Nikole Tesle rekavši da se još uvijek čeka odluka o tome.

“Ono što je Tesla stvorio je veliko i, što vrijeme bude prolazilo, to ćemo više postajati svjedoci toga”, zaključio je Čubrilo.

(Snimio Milivoj Mijošek)