IZJAVA CENTRALNOG KOMITETA TUDEH PARTIJE IRANA

Socijalistička radnička partija Hrvatske i Mladi socijalisti Hrvatske s velikom zabrinutošću prate razvoj situacije nakon atentata u Bagdadu na iranskog generala Soleimanija i ostale u konvoju, te stoga prenosimo izjavu centralnog komiteta naše sestrinske Tudeh partije Irana.

Prijeko potrebni pojačani napori s ciljem očuvanja mira u regiji i suprotstavljanje avanturističkoj i opasnoj politici američkog imperijalizma!

Prema svjetskim novinskim agencijama, Qasem Soleimani, zapovjednik Qudsovih snaga Iranskog islamskog revolucionarnog gardijskog korpusa, Abu Mahdi al-Mohandis (zapovjednik Kataib Hezbollaha ) i drugi zapovjednik iračkih narodnih mobilizacijskih snaga, kao i brojni iranski, irački i libanonski državljani u istom konvoju, ubijeni su u zračnom napadu u blizini zračne luke Bagdad. Atentat na Qasema Soleimanija, po nalogu američkog predsjednika Donalda Trumpa, direktno je kršenje iračke nacionalne suverenosti i svih međunarodnih zakona, što bi nesumnjivo moglo predstavljati opasnosti za mir u regiji.

Ali Khamenei, vrhovni vođa Iranskog režima, oglasio se nakon incidenta porukom u kojoj je najavio trodnevno javno oplakivanje u zemlji i najavio: „Oštra osveta čeka zločince čije su prljave ruke okrvavljene (Soleimanijevom krvi i krvlju ostalih žrtava incidenta).”

Adel Abdul Mahdi, irački premijer, osudio je atentat na Qasem Soleimanija i Abu Mahdi al-Mohandisa, a u svojoj izjavi proglasio je napad na aerodrom u Bagdadu “neprijateljskom akcijom” i kršenjem teritorijalnog integriteta te zemlje, što bi moglo dovesti do rata u Iraku, regiji i svijetu. Iranska revolucionarna garda je također upozorila da će ubojstvo Qasema Soleimanija otvoriti nova bojišta protiv Sjedinjenih Američkih Država i Izraela u regiji i diljem svijeta.

Posljednjih mjeseci, iranska je Tudeh partija kontinuirano je upozoravala na opasnosti avanturističke politike američkog imperijalizma i američkih saveznika – uključujući i politiku reakcionarne Saudijske Arabije i rasističke izraelske vlade. Također je upozoravala na nepromišljenu i intervencionističku politiku iranskog režima u regiji, odnosno u Iraku i Libanonu, gdje su posljednjih mjeseci održani prosvjedi širokih razmjera protiv stranog uplitanja, a posebno miješanja od strane iranskog režima.

Iranska Tudeh partija, iako je Trumpova administracija demantirala ovaj teroristički čin, što je pokazatelj potpunog nepoštivanja međunarodnog prava, smatra da se moraju uložiti svi napori kako bi se spriječila eskalacija krize u regiji i pojačavanje napetosti koji će voditi u opasne ratne sukobe.

Također je potrebno naglasiti da će od rata u regiji koristi imati samo reakcionarne i protunarodne snage u regiji i širom svijeta, protivno interesa naroda i radnih ljudi. Čin Trumpove administracije događa se u trenutku skorašnje presude američkog senata zbog njegove zlouporabe ovlasti – jer su i Amerikanci ušli u izbornu godinu. U Iranu, naš narod, svjestan kakvu je katastrofu donio rat našoj domovinu u prošlosti, uvijek je zabrinut zbog mogućnosti novog rata. Novi razvoj izvanredne situacije, kao i mogući rat u Iranu, odrazit će se i na snage narodnog pokreta koji je posljednjih mjeseci predstavljao ozbiljni izazov za teokratski režim. Taj razvoj poslužit će kao alibi za pojačavanje represije i terora u Iranu. Izvanredna situacija u zemlji dovest će do pooštrenih mjera kao i do težih posljedica za svako izražavanje mišljenja. Suprotno stavu monarhista i PMOI-a, koji djeluju kao agenti Trumpove administracije i zahtijevaju američku vojnu intervenciju protiv naše domovine, Tudeh partija upozorava da će početak ratnih sukoba štetiti isključivo narodu Irana i Iraka više nego ikom drugom, dakle narodima koji su godinama glavne žrtve reakcionarnih snaga i američkog imperijalizma.

Iranska Tudeh partija poziva sve progresivne, slobodoljubive i mirovne snage Irana, regije i cijelog svijeta da ulože daljnje napore za stvaranje svjetskog javnog mnijenja protiv eskalacije tenzija i opasnih i smrtonosnih sukoba u regiji. Reakcionarnim i protunarodnim vođama vladajućeg režima u Iranu i američkoj vladi ne bi trebalo dopustiti da još jednom katastrofalnim ratom gurnu Bliski istok u vatru i krv. Borba za očuvanje mira i zaustavljanje ratnohuškačkih snaga Bliskog istoka, u cilju obrane interesa iranske radničke klase i naroda, od najveće je važnosti.

 

Centralni komitet Iranske Tudeh partije

 

3. siječnja 2020. godine