Izjava Hadasha, Demokratskog fronta za mir i jednakost, i KP Izraela

Prenosimo izjavu חד”ש Hadasha, Demokratskog fronta za mir i jednakost, i naše sestrinske Komunističke partije Izraela

Hadash odbacuje svako nasilje od strane Židova ili Arapa, spaljivanje imovine i vjerskih objekata

Usred smrtonosne oružane eskalacije u Gazi, scene nemira, nereda, skupova mržnje i rastućeg društvenog kaosa šire se po brojnim izraelskim gradovima. Najšokantnija scena, u srijedu navečer, 12. svibnja, bila je izravni prijenos gdje stotinu židovskih rasista (uglavnom iz jeruzalemske bande “La Familia”) u Bat Yamu uništava arapsku imovinu,da bi zatim napali arapskog vozača, izvukli ga iz vozila i nemilosrdno pretukli.

U Lodu, Acru, Jeruzalemu, Haifi, Bat Yamu, Tiberijadi i na mnogim drugim lokacijama izbili su nasilni sukobi između rasističkih Židova i Arapa, a ozlijeđeno je više ljudi, od kojih neki ozbiljno, što je navelo ultradesničarskog premijera Benjamina Netanyahua da najavi moguće raspoređivanje vojske unutar izraelskih gradova – “radi uspostavljanja reda”. MK Yair Golan (Meretz), bivši zamjenik šefa kabineta izraelske vojske, izrazio je podršku fašističkom prijedlogu premijera.

Hadash, arapsko-židovska Demokratska fronta za mir i jednakost, najveća frakcija Zajedničke liste, u posljednjih nekoliko dana uputila je više poziva za prekid nasilja i uspostavu mira. „Podržavamo zajedničke demonstracije Židova i Arapa protiv okupacije i napada na Gazu, ali odlučno odbijamo svako nasilje bandi, bilo od strane Židova ili Arapa, protiv pojedinaca i grupa te uništavanje i spaljivanje imovine i vjerskih objekata. ”

Međutim, Hadash je također žestoko istupio protiv bilo koje vladine odluke o raspoređivanju izraelske granične policije i vojnih snaga u etnički mješoviti grad Lod kako bi se uspostavio red nakon dana nemilosrdnog nasilja. “Odbijamo uvođenje graničnih snaga u Lod, čije su notorne antiarapske sklonosti poznate. To može dovesti samo do daljnje eskalacije ”, izjavili su u Hadashu.

Hadash MK Ayman Odeh, čelnik Zajedničke liste, pozvao je Arape-Palestince u Izraelu da se suzdrže od nasilja. “Zabrinuti smo zbog pogoršanja situacije na ulici”, rekao je. “Protivimo se svakom napadu na nevine civile – oni se moraju držati podalje od sukoba. Ponovno smo upozorili Netanyahua da [na neprestano poticanje] njegova želja očuvanja svoje vlasti može zapaliti cijelo područje, a sada vidimo ishod njegovih postupaka. ” Odeh je također napao ministra unutarnje sigurnosti, Amira Ohanu, koji je ohrabrio židovske izgrednike kada je ranije tijekom tjedna govorio u znak podrške židovskim rasističkim nasilnicima osumnjičenima za pucanje na arapske izgrednike, rekavši da „civili koji nose oružje pomažu vlastima da odmah neutraliziraju prijetnje ili opasnosti. ”

Odeh je preklinjao: „Ludilo se mora zaustaviti. Zajednička borba Arapa i Židova jedini je prihvatljiv odgovor na nasilnu viziju Netanyahua i rasiste MK-a (Itamar) Ben-Gvira i (Bezalel) Smotricha. ”

U izjavi o eskalaciji neprijateljstava između Izraela i Gaze, Hadash je izrekao oštru optužbu: „U očajničkom pokušaju održavanja vlasti, Netanyahu nas uvlači u opasan rat koji će opasno naštetiti oba naroda. Rat će donijeti samo više ubijanja, patnje i boli. Zahtijevamo prestanak eskalacije i prestanak pucnjave. Odlučno pozivamo na jedino rješenje situacije: kraj okupacije, kraj opsade Gaze i uspostava palestinske države s istočnim Jeruzalemom kao glavnim gradom, koja živi mirno uz Izrael. ”

“Izuzetno smo zabrinuti zbog pogoršavanja situacije i eskalacije nasilja. Protivimo se nanošenju štete nevinim civilima i pozivamo da ih se drže izvan kruga nasilja i neprijateljstva. Iznova i iznova smo upozoravali da bi Netanyahu mogao zapaliti to područje kako bi održao svoju vlast, i ovdje se to dogodilo. Podržavamo i potičemo demonstracije i vjerujemo u osnovno pravo na prosvjed ”

http://maki.org.il/en/?p=27650&fbclid=IwAR0jPDLTjUaBPb62fozTADONerMdyBmRdd8ZZYQpxg4EapDJRx0_poRGg2g

Arapski i židovski liječnici u Medicinskom centru Rambam u Haifi, u srijedu navečer 12. svibnja:
"Shalom - Salaam" ("Mir" na hebrejskom i arapskom)
(Foto: bolnica Rambam)