Izjava za javnost: BALDASAR OSRAMOTIO SLOBODARSKI SPLIT

Prvi splitski odred po drugi put strijeljan!

Socijalistička radnička partija Hrvatske (SRP) najoštrije osuđuje krajnje neprimjeren čin gradonačelnika Splita Ive Baldasara, otkrivanje spomenika jednoj paravojnoj organizaciji po imenu ustaškog ratnog zločnca Rafaela Bobana, čime su se  “domovinci” i politički legitimirali i indentificirali s najvećom sramotom svoga naroda, okruženi poznatom profašističkom ikonografijom i javno tako deklariranim “uzvanicima”! Podvala je to borcima NOB-a na njihov dan, 9. maj – Dan oslobođenja od fašizma kada su te snage konačno vojnički, politički i moralno poražene u 2. svjetskom ratu.

Gradonačelniku je toga dana bilo mjesto uz borce NOB-a i mnoge žrtve rata uz dužno poštovanje!

Žestoko se protivimo apsurdnoj tezi o “antifašističkim” fašistima koja je prvi put plasirana od proustaškog HSP-a i M. Schwartza, nadovezana na Tuđmanovu doktrinu o “pomirbi partizana i ustaša”, a plasirana i ovom prilikom, ignorirajući svu domaću i svjetsku historiografiju, sve enciklopedije, još žive borce NOB-e i boračke organizacije kao i cijeli civilizirani antifašistički svijet. Nažalost, na tom tragu su i nastojanja današnje političke elite, radi “mira u kući”, da prigodom obilježavanja značajnih datuma iz perioda NOB-e obavezno naglase kako je tzv. domovinski rat nastavak narodnooslobodilačke borbe, počev od predsjednika Ive Josipovića, premijera , parlamentarnih stranaka i pojedinaca, a koje još preživjeli borci, antifašisti i mnogi građani ove zemlje, doživljavaju kao gnjusnu podvalu, s čime se uostalom ne slažu ni sami “domovinci”!

Ovaj čin gradonačelnika je u koliziji s odlukom Sabora RH koji već treću godinu odbija pokroviteljstvo nad Blajburškim okupljanjem iz razloga što se tamo propagira fašistoidna ideologija i demonstrira neprihvatljiva ikonografija.

Stoga tražimo od splitskog gradonačelnika I. Baldasara da se javno ispriča borcima NOB-e i svim stradalnicima tog ratnog vihora koji je je donio masovnu smrt, patnju i ogromnu materijalnu štetu  od strane fašističkih snaga kojima je ovim činom odavana počast! Tražimo da se spomenik s takvim imenom grupe ljudi, ma što oni predstavljali, ukloni!

 

Split, 16.05.2014.

 

 

Predsjednik Gradske organizacije Split

Ranko Adorić, dipl.ing.