IZJAVA ZA JAVNOST: BORCI ZABRINUTI TOLERANCIJOM FAŠIZMA

Socijalistička radnička partija (SRP)  čestita  svim borcima i građanima naše zemlje  9. maj – Dan pobjede nad fašizmom!

Poraženi  vojnički, politički i moralno, fašizam i nacizam su  od cjelokupnog civiliziranog svijeta osuđeni kao barbarska ideologija i krvava praksa, činilo se zauvijek pometeni u ropotarnicu povijesti. Mir, slobodu i društveni progres prije 71 godinu donijeli su nam Titovi borci – partizani uz koje je stao gotovo cijeli narod. Usprkos toga, zadnjih desetljeća te godina i mjeseci svjedoci smo ponovnog buđenja fašizma koji ne nailazi na adekvatni otpor vlasti, državnih institucija, u zaštiti Ustava i sve zabrinutijih građana!

Nekada nezamislive scene postaju gotovo uobičajene: skandiranje fašističkih, rasističkih i ksenofobnih pozdrava i pjesama na sportskm terenima, pisanje grafita i slobodno nošenje oznaka i simbola zloglasne tzv. NDH, crnokošuljaško postrojavanje kao demonstracija sile i zastrašivanja; revidiranje i falsificiranje povijesti s ciljem osporavanja historijskih činjenica, a sve u svrhu rehabilitacije zločinačke tzv. NDH!

Zabrinjava da se danas otvoreno i drsko propagira, demonstrira i tolerira kroz sve oblike medija, fašistička ideologija koja nas nepopravljivo sramoti u svijetu kojemu smo loš primjer najviše uznapredovale fašizacije društva. Posebno je uvredljivo za borce NOB-a kojima su umanjena prava i mirovine, porušeno im je preko 3300 spomenika u Hrvatskoj i izbrisana mnoga obilježja njihovog stradanja. Postali su građani drugog reda, često strahujući i za vlastiti život, jer ne nalaze zaštitu od države! Zabrinjava da se u Splitu podigao spomenik jedinici koja nosi naziv po ustaškom ratnom zločincu i narodnom izdajniku – kolizija s Ustavom!

Od 90-ih se stalno nameće neodrživa  teza: „Tko su  borici za Hrvatsku: partizani ili ustaše ?!“ iako su povjesničari davno odgovorili na to pitanje. Potpuno je van pameti uspoređivati kolaboracionistički i fašistički ustaški pokret, koji je poklonio brojne dijelove ove zemlje okupatorima za mrvice lažne samostalnosti, i partizane, koji su te teritorije vratili matici zemlji! Atmosferu rastućih tenzija u društvu potencirali su neki potezi predsjednice (uklanjanje biste partizanskog vojskovođe J. B. Tita i odbijanje boraca za njenim pokroviteljstvom nekih obljetnica, izbjegavanje Jasenovca i dr.), zatim sastav nove vlasti s profašističkim članovima te atmosfera opće relativizacije povijesnih istina, besramno snimanje filmskih falsifikata koji se prikazuju djeci u školama, napadi na antifašiste i manjine i dr.

Jednako tako zabrinjava rastući trend fašizacije gotovo u cijeloj Evropi kao logična posljedica stava vlada EU zemalja koje su na UN „Rezoluciju o zabrani propagiranja nacizma“ glasale suzdržano, među njima i Hrvatska!

Socijalistička radnička partija zahtijeva od vladajućih da odlučno i odgovorno spriječe daljnje bujanje fašizma u Hrvatskoj, a Gradskom vijeću Splita upućuje zahtjev da se u Splitu ukloni spomenik s imenom ratnog zločinca!

Socijalistička radnička partija (SRP) će 9. maja, na Dan pobjede nad fašizmom, polaganjem vijenaca i cvijeća odati dužno poštovanje svim borcima NOB-e na Partizanskoj spomen kosturnici  na Lovrincu  u 10 sati.

 

Split, 07. 05. 2016.

 

Predsjednik Gradske organizacije Split

Ranko Adorić, dipl. ing.