Izjava za javnost: ČERNOSPLIT – Građani im ne vjeruju!

Socijalistička radnička partija (SRP) se pridružuje održanom javnom protestnom skupu građana našeg grada, nekadašnjeg bisera Jadrana i Mediterana, protiv nepropisnog, nestručnog, netransparentnog i neodgovornog saniranja gradskog odlagališta smeća – Karepovca od strane Grada i izabranog izvođača.

Karepovac je od samog početka bio nesretno odabrana lokacija za odlaganje otpada i smeća s čime se i struka slaže. Rastom grada, kao i mjesta koja mu gravitiraju, situacija je kulminirala i postajala sve očitijom da to nije i ne može biti konačno rješenje. Mnoge garniture vlasti su se desetljećima smjenjivale gradeći političku karijeru obećanjima o sanaciji ove ekološke bombe, donosile brojne zaključke, utrošile mnogo novca, ali, kao po pravilu, nije se mnogo uradilo. Javnosti je poznato da je i jedan od bivših gradonačelnika preusmjerio sredstva za sanaciju Karepovca na izgradnju obale pred svojim hotelom bez ikakvih sankcija, pa i političkih, jer je opet biran u upravu grada.

Tako je Split postao talac nebrige svojih upravljača za zdravlje i sigurnost ljudi, ali i onih građana koji su suodgovorni za loše stanje u gradu upornim izborom takvih struktura.

Time je Split postao grad – slučaj! Naši sugrađani, često neskloni javnim protestima i onda kada je to očekivano, ovoga puta samoinicijativno su se organizirali kao izraz naraslog nezadovoljstva, gubitka povjerenja u institucije i netransparentnosti kod ispitivanja kvalitete zraka. Nesnosni smrad kao i zagađeni zrak zadnjih mjeseci te nemušto skrivanje istine od građana, bili su okidač za protest, čemu su pridonijeli učestali ekscesi koji sve više ukazuju na ružnu sliku Splita kao što su veliki požari koji su gotovo „ušli“ u grad, neispravna voda nakon svake „obilnije“ kiše, dogovorene tučnjave mladih po ulicama, učestalo spaljivanje automobila, nestajanje ljudi, propucavanje i obračuni vatrenim oružjem, pljačke banaka i drugih poslovnica, teror nasilnih navijača, sve agresivnija uzurpacija zaštićene baštine od privatnog interesa, totalni kaos u regulaciji sve gušćeg prometa, kronični nedostatak parkirališnog prostora, izgradnje crkvenih objekata na račun vrtića, školskih igrališta i parkirališta kao i drugih općedruštvenih potreba.

Tražimo od gradske vlasti da za dosadašnje propuste sankcionira odgovorne, a da se u daljnjem postupanju sanacije Karepovca redovito provode sve zakonom predviđene sigurnosne mjere i na dnevnoj bazi o tome izvještava javnost u korist zdravlja, sigurnosti i zadovoljstva građana!

 

 

Split, 17. 02. 2018.

Gradska organizacija Split