Izjava za javnost Gradske organizacije SRP-a Rijeka: Končar nije rješenje!

Izjava za javnost Gradske organizacije SRP-a Rijeka: Končar nije rješenje!

Vlada je 10. veljače 2011. donijela odluku o  nastavku privatizacije, odnosno o prihvaćanju ponude Jadranskih ulaganja za kupnju 3. maja. SRP ovu odluku najoštrije osuđuje i smatra je, praktički, likvidacijom riječkog brodogradilišta. Socijalistička radnička partija je, kao jedina politička opcija u Hrvatskoj koja u potpunosti štiti interese radnika, višekratno upozoravala kako je privatizacija brodogradilišta sinonim za njihovu likvidaciju (samo u posljednjih godinu dana u Rijeci smo održali šest tiskovnih konferencija u vezi hitne suspenzije privatizacijskog procesa u brodogradilištima!). Od tog načelnog stava ne odustajemo ni sada: prihvaćanjem Končarove ponude Vlada pokušava sa sebe skinuti odgovornost, odnosno vrući krumpir prebaciti budućem vlasniku. Privatni kapital neće, niti može, spasiti brodogradilište – to može samo država.  Upravo tog dana (10. veljače)

aktivisti riječkog ogranka Socijalističke radničke partije su radnicima brodogradilišta 3. maj, prilikom napuštanja škvera na kraju radnog vremena, u 15h ispred porte dijelili promotivne letke i glasilo “Socijalizam danas”. Akcijom smo, u ovom trenutku, htjeli potaknuti snažnije povezivanje radnika sa SRP-ovim programskim opredjeljenjima te jačanje klasno orijentiranih pogleda i zahtjeva samih radnika u brodogradilištu. Radnici su većinom  oduševljeno reagirali i uzimali letke te od naših aktivista, uz komentare podrške, tražili i primjerak glasila, kao i dodatne informacije o našem radu. To samo potvrđuje da potrebe za realnim političkim promjenama sazrijevaju.

Kako bi ispunila svoj cilj – što skoriji ulazak u EU – ova Vlada čini sve, pa i beskrupulozno oštećuje Hrvatsku državu, društvo i građane. Odluka o privatizaciji 3. maja jedan je u nizu takvih postupaka. Najsvježiji primjer diktiranja takvog postupanja od strane EU je izjava engleskog veleposlanika Davida Blunta, objavljena u Jutarnjem listu od 12. veljače: “Sve što tražimo je da zaustavite ilegalne državne potpore brodogradilištima”. Ilegalne po čijim zakonima!? Pa ako je i od diplomata, previše je!

Osim u sadržajnom smislu, izjava je problematična i u formalnom: odakle engleskom veleposlaniku pravo da nama, radnicima i hrvatskim građanima, određuje kako ćemo rješavati pitanje vlastite sudbine!? Činovnik EU postavio se paternalistički, kao nalogodavac koji svojim poslušnicima (Vladi) diktira ponašanje prema podanicima (hrvatskim radnicima). To je samo jedan primjer – narav kapitalizma kao poretka do izražaja dolazi svakodnevno: najnoviji slučaj u našem gradu je sudbina radnika Lera. Premještanje proizvodnje iz Rijeke u Lipik tumači se na razne načine, ali bitno je samo slijedeće: manjina (vlasnici i uprava) odlučuje o sudbini većine (radnika porobljenih najamnim radom, i posredno njihovih obitelji) koja nije tako mobilni proizvodni faktor. Demokracija bez svoje ekonomske dimenzije – mo’š si mislit!

Pravi odgovor na ovaj problem mogu dati samo suštinske društveno-ekonomske promjene, odnosno socijalistički program restruktiriranja privrede i društvenih odnosa (rada i kapitala). To je ono što SRP razlikuje od ostalih stranaka, pa i onih koje se u javnosti pogrešno percipira „lijevima“ i „radničkima“. Sva njihova nastojanja da se položaj radnika poboljša samo su pokušaj omekšavanja kapitalizma, koji zapravo osigurava njegovu dugotrajnost!

HRT : SRP: brodogradilišta može spasiti država

Novi list : SRP: Končar nije rješenje


Dalibor Vidović, predsjednik Gradske organizacije SRP-a Rijeka