IZJAVA ZA JAVNOST: PONOVNO STRIJELJANJE SPLITSKE MLADOSTI

Socijalistička radnička partija (SRP)  izražava duboko zgražanje povodom najnovijeg vandalskog i anticivilizacijskog čina – oštećenja spomen ploče na Plokitama Prvom splitskom partizanskom odredu, ploče na mjestu koje simbolizira odlazak gotovo goloruke splitske mladosti, vođene idealima slobode, mira i progresa, u borbu protiv okupatora i domaćih kolaboracionista.

Ovaj grad se mladim herojima, nesretno stradalima već na samom početku, nakon rata dostojno odužio dajući ime jednoj od važnijih splitskih prometnica, koje je stajalo sve do 90-tih kada je uklonjeno sramnom odlukom gradskog vijeća Splita 1992., kao i imena mnogih koje su nosile nazive po događajima i ličnostima iz razdoblja narodnooslobodilačkog rata.

I nakon višekratnih zahtjeva mnogih političkih i društvenih organizacija u gradu, vlasti Splita nisu smogle snage ispraviti ovu veliku nepravdu vraćanja strijeljanoj mladosti dostojanstva i zahvalnosti za najsvetiju žrtvu koju su dali za  slobodu svoje zemlje  – svoj život!

Zahtijevamo od grada Splita da se počinitelji pronađu i primjereno sankcioniraju!

Delagacija SRP-a će i ove godine, na 77. godišnjicu strijeljanja, u nedjelju 26. kolovoza, položiti cvijeće na spomenike na Plokitama i Ruduši kod Sinja.

 

Split, 25. 08. 2018.

SRP Gradska organizacija Split