Izjava za javnost povodom incidenta u Splitu

Socijalistička radnička partija Hrvatske – SRP najoštrije osuđuje zadnje događaje u Splitu, neprimjerenu retoriku, pjesme i pokliče povodom obilježavanja 31. godišnjice HOS-a, kao i proslave 10. travnja 1941. – stvaranje tzv. Nezavisne Države Hrvatske (NDH) koja je uvela represivni fašistički režim, rasne zakone, koncentracione logore, provodila pogrom Židova, Srba, Roma, a posebno se žestoko odnosila prema komunistima. Rimskim ugovorima poklonila je dijelove teritorija za mrvice lažne samostalnosti, surađivala s četnicima, činila bestijalne zločine nad civilima, dok su Titovi partizani vratili sve okupirane teritorije matici zemlji.

Posebno se zgražamo nad skandaloznom izjavom izaslanika Ministarstva branitelja kako „ne bi bilo današnje Hrvatske da nije bilo 10. travnja 1941. godine“, što je u direktnoj koliziji s Ustavom RH koji se temelji na antifašističkoj borbi, neznanstvena je revizija povijesti i uvreda svim antifašistima i brojnim poginulima za slobodu svoje zemlje.

https://www.portalnovosti.com/osude-velicanja-ndh-na-obljetnici-hos-a-u-splitu

https://dalmatinskiportal.hr/vijesti/socijalisticka-radnicka-partija-zgrozena-izjavom-izaslanika-vlade-na-obiljezavanju-31–obljetnice-osnutka-hos-a-/130141

10. 4. 2022.

Socijalistička radnička partija Hrvatske