Izjava za javnost povodom katastrofalnog potresa u Turskoj i Siriji

SOCIJALISTIČKA RADNIČKA PARTIJA HRVATSKE (SRP) izražava duboko suosjećanje sa stradanjem naroda Turske i Sirije povodom katastrofalnog potresa koji ih je zadesio ovih dana. Apeliramo na sve zemlje svijeta da se udruže u humanitarnoj pomoći nesretnim žrtvama.

Bolne slike žrtava i ekstremne materijalne štete, koje obilaze svijet, ukazuju na moguću nestručnu gradnju starih, ali i novijih stambenih jedinica. Na to upozoravamo i mi u Hrvatskoj gdje se nekontrolirano, naročito po višekatnim zgradama, vrše nestručne, ilegalne i opasne adaptacije stanova koje umanjuju osnovni stabilitet zgrade te dovode u opasnost ljude i imovinu.

Potresi, kao prirodna kataklizma koju čovjek nažalost još uvijek nije uspio u potpunosti predvidjeti i izbjeći, brojne žrtve i golemu materijalnu štetu, u životu svakog naroda i države ostaju kao bolni tragovi povijesti, dobro su nam poznati zbog nekoliko razornih koje smo doživjeli u Hrvatskoj i području nekadašnje Jugoslavije. Još su svježa sjećanja, a sanacija posljedica još je u toku, nedavnog potresa u Zgrebu i području Banije te potresi koji su pogodili svojevremeno šire područje Dubrovnika, Makarske, a u jugoslavenskom području naročito razorni bili su u Skoplju, Banja Luci, kao i drugi koji su duboko ostali u memoriji naših građana.

Iskrena sućut obiteljima poginulih i stradalih u potresu.

 

SOCIJALISTIČKA RADNIČKA PARTIJA HRVATSKE

 7. 2. 2023.