IZJAVE ZA JAVNOST GO SPLIT

KULTURNO SIROMAŠTVO SPLITA

 

Sve je znakovitije da je, u ime i za potrebe produktivnosti i profita, kultura Splita “progutana” umjesto da je ogledalo u kojem se odražava njena svijest, vjerovanje i tradicija. Sloboda u kulturi prepoznatljiva je kao nastojanje života koji se živi spontano, stvaralački i dostojanstveno, a toga u gradu trenutno nema. Čovjek kao ljudsko biće nema ništa ni od intelektualnih, stvaralačkih i moralnih vrijednosti ako u kulturi, kao pojedinac, nije slobodan, a on ne može biti slobodan ako nema ekonomsku, socijalnu i političku slobodu.

Današnja kultura trebala bi se zasnivati na hrabrom (i rezigniranom) poduzimanju pothvata koji nam se čini bezizglednim, ali koji uvijek, na jedan ili drugi način, direktno ili indirektno donosi plodove samo ako nađemo snage i hrabrosti da ga poduzmemo i da u njegovom ostvarenju ustrajemo. Što možemo učiniti ako Split nema hrabrih kulturnih radnika? Upravo u ime te i takve hrabrosti ovih smo dana svjedočili svojevrsnom cirkusu u HNK-u u Splitu, a protagonisti su bili oni koji nikada nisu bili u kazalištu kako bi iskazali nešto negativno protiv Frljićeve predstave koja očito ima jasnu poruku da mržnja i ljubav ne idu zajedno i da je uvijek bolje voljeti nego mrziti. No što to vrijedi Frljiću, „Frljićima“ i publici koji žive umjetnost kada su sredina, interes grada i šira zajednica nezainteresirani za to da njeni građani žive opuštenije i sretnije. Interes koji jedna sredina poklanja svojim kulturnim potrebama govori puno o njoj samoj i o njenim shvaćanjima i pogledima na život društva.

Iz svega navedenog proizlazi da je u Splitu na djelu kulturno siromaštvo.

 

IZBORI I ZASTAVA

 

Čim jedna stranka osjeti potrebu da svojim građanima obećava, putem plakata i zastava, mir i blagostanje, treba biti oprezan i očekivati suprotno od toga.

Birači bi svoj glas trebali pokloniti onima koji nude konkretne programe s jasnim sadržajima i rezultatima. U ovim teškim ekonomskim vremenima obični ljudi ne razmišljaju dovoljno o programima, već tradicionalno glasaju prema općem dojmu i simpatijama koje imaju prema nekoj stranci i njenim kandidatima. I ovi će izbori, kao i do sada, biti svojevrsna olimpijada laganja, proteći će u atmosferi lažnih obećanja i mršavih rezultata.

SRP je stranka čiji je jedan od osnovnih društvenih ciljeva štititi malog čovjeka i njegovo pravo na rad i dostojanstveni život.

 

Split, 11. 05. 2017.

 

GO SRP Split