IZVJEŠTAJ SA SKUPŠTINE KPD KOMUNIST

U subotu 31. marta u Podturnu pri Dolenjskim Toplicam u Sloveniji, održana je godišnja skupština Kulturno političkog društva Komunist.

KPD Komunist je osnovano 2010. godine na marksističkim temeljima. Broji 60-tak članova, izdaje glasilo „Rdeči veter“ i slovenski su predstavnici u Koordinaciji komunističkih i radničkih partija s jugoslavenskog prostora. Njihovi predstavnici odazvali su se na 6. susret Lige antifašista Jugoistočne Evrope 2013. godine na Bundeku u Zagrebu, dolazili su na demonstracije protiv preimenovanja Trga Maršala Tita u Zagrebu, a redoviti su posjetioci na Danima mladost i radosti u Kumrovcu.

Pored izvještaja o dosadašnjem radu, podnošenja akcijskog programa za tekuću godinu, jedna od tema dnevnog reda u subotu bila je predstavljanje ideje o osnivanju komunističke partije. Međutim, činjenica je da po tom pitanju još ne postoji jedinstveni stav. Jedna od zapreka je sam zakon Republike Slovenije koji kaže da je cenzus za osnivanje stranke 200 članova, odnosno dvjesto valjanih izjava. Dio članova razmišlja da osnivanjem stranke u datim uvjetima ne bi imalo utjecaja na kapitalistički sistem kao takav dok su drugi mišljenja da bi konačno i u Sloveniji trebalo organizirati partiju komunista. U svakom slučaju, opstanak Društva nije upitan, ono nastavlja djelovati, a to vrijedi i u slučaju eventualnog osnivanja stranke.

Skupštini se na poziv odazvao član predsjedništva SRP-a Vladimir Kapuralin koji je prisutne upoznao sa situacijom u Hrvatskoj, s poteškoćama s kojima se susrećemo u radu i u pristupu javnosti koji su slični na cjelokupnom prostoru  nekadašnje zajedničke domovine. Istaknuo je i potrebu, unatoč preprekama, za organiziranim pristupom u suprotstavljanju kapitalističkom sistemu, a u ovom trenutku je politički rad putem marksističke partije najprikladniji

Inače, u subotu 6. aprila u Ljubljani će se osnovati još jedna stranka imenom Sloga. Stranka se osniva na inicijativu Janka Vebera, nezavisnog parlamentarca, bivšeg člana SD-a, socijaldemokrata, koji su, opet, slijednici nekadašnjeg SK Slovenije. Veber kaže da stranka neće biti ideološka nego da će se zalagati za zajedničko vlasništvo. Dakle, još jedan bezbojni socijaldemokratski projekt.