KOMEMORACIJA NA KUĆIBREGU

U nedjelju 5. novembra, održana je tradicionalna međunarodna komemoracija pored malog istarskog sela Kućibreg, neposredno uz slovensku granicu. Na tom se mjestu prije 79 godina, u noći s 3. na 4. novembar, odigrala bitka s brojčano i tehnički nadmoćnijim njemačkim snagama. U borbi su učestvovali pripadnici II. brigade 43. istarske divizije, talijanski partizani iz bataljuna „Alma Vivoda“ i jedinice slovenskih partizana s koparskog područja. Žrtve su bile velike. U borbi je poginulo 39 partizan, 40 ih je nestalo, a 41 je posljedično stradao u logorima.

Na komemoraciji se okupio veliki broj mještana Istre, Rijeke, Slovenskog primorja i iz Italije. Na spomenik koji je podignut u čast palim borcima, vijence su položile brojne delegacije, među kojima i Socijalističke radničke partije. Održani su prigodni govori predstavnika društvenih organizacija iz Hrvatskre, Slovenije i Italije i kulturno umjetnički program. Prisutni su toplo pozdravili dolazak dva partizana, jednog poznih 90-ih godina i jednog 101-godišnjaka. Nakon završetka protokolarnog dijela, organizirano je druženje u obližnjem Momjanu.

https://www.glasistre.hr/istra/2023/11/05/vizintin-bitka-kod-kucibrega-simbolizira-duh-istre-jedinstvo-hrvata-slovenaca-i-talijana-koji-su-894489

5. XI. 2023.

Vladimir Kapuralin