Konferencija za medije

U Puli su, 21. veljače, radnice modne trikotaže “Arena”, nekada poznatog i prosperitetnog poduzeća, započele štrajk sa zahtijevom da im se isplate plaće koje ne dobivaju od lipnja prošle godine.

U utorak 25., održali su konferenciju za medije na prostoru ispred ulaza u tvornicu. Konferencija je dobro medijski popraćena.

Osnovni zahtjevi radnika su: da im se isplate plaće od lipnja prošle godine do danas, da im se plati vrijeme provedeno u štrajku, da im se oslobodi novac koji su desetljećima štedjeli u formi kase uzajamne pomoći i da se ne dozvoli nikakva tzv. predstečajna nagodba. Predstečajnu nagodbu odbijaju iz razloga što bi time izgubili prava koja im slijede sa Zavoda za zapošljavanje.

Ono što, međutim, mediji nisu prenijeli,potresne su pojedine priče ljudi kojima je ugrožena egzistencija: poput ispovijesti dugogodišnje radnice koja je bez sredstava za život ili penzionerke u poodmaklim godinama kojoj je blokirana sva ušteđevina, a koja joj je neophodna za plaćanje Doma za odrasle.

Sindikalnim vođama uputili smo našu verbalnu podršku. Na kraju, radnice u štrajku pozvale su medije i građane Pule da im se priključe u srijedu na protesnom mimohodu kroz Pulu.

Danas, u srijedu 26. veljače, desetak članova SRP-a pridružilo se demonstrantima s jednim plakatom i zastavom WFTU, Svjetske federacije klasno orijentiranih sindikata. Podijeljeno je i nekoliko desetaka letka s piramidom kapitala.

U povorci je bilo, aproksimativno, malo više od stotinjak radnica “Arene” i ostalih građana koji su im došli dati podršku. Međutim, indikativno je da je u svakom kafiću pored kojeg je povorka prošla bilo više dokonih gostiju nego u povorci ljudi, što vrlo zorno govori o razini svijesti i osjećaja solidarnosti hrvatskog društva.

Po završetku protestnog okupljanja, sazvali smo konferenciju za medije na kojoj smo dali podršku radnicima modne trikotaže “Arena”, ali i radnicima “Mirne” Rovinj, Lipika i svima onima koji se nalaze u sličnoj situaciji.

Tom prilikom ponudili smo i naš prijedlog za rješenje ove, ali i sličnih situacija, kroz projekte zadrugarstva. Mehanizme djelovanja zadružnog principa poslovanja obrazložio je tajnik GO Pula, drug Jozo Brkljača.

 

U nastavku, kraće teze s konferencije za medije.

 

 

Datum održavanja: 26. II. 2014.

Mjesto održavanja: Pula

Tema: Podrška radnicima Arena trikotaže u njihovim zahtjevima.

 

Socijalistička radnička partija podržava opravdane zahtjeve radnika „Arena trikotaže“ koji se odnose na zaštitu njihovih prava. Tu prvenstveno mislimo na isplate odrađenog posla koji radnicima nije isplaćen već više od pola godine čime im je, osim poniženja, ugrožena i sama egzistencija. Posebno teškom kriminalnom radnjom smatramo obustavu isplate interne štednje u formi kase uzajamne pomoći koju su zaposleni desetljećima održavali, što upućuje na to da su ta sredstva vjerojatno pokradena pa neka za to nadležne pravne institucije odrade svoj posao.

Naravno, naša se podrška odnosi i na sve ostale radnike koji su u sličnoj situaciji. Poput radnika „Mirne“ iz Rovinja, rovinjske bolnice, lječilišta u Lipiku i druge.

Usprkos solidarnoj podršci koju upućujemo radnicima i iskrenog razumijevanja za egzistencijalne probleme koje proživljavaju zbog neisplaćenih plaća, moramo u ime istine biti grubo iskreni i spomenuti da su se općenito radnici, znači nevlasnici kapitala, nekadašnji samoupravljači, odrekli samoupravljanja. Svoje su tvornice prepustili kapitalistima i već više od dva desetljeća održavaju i hrane svoje izrabljivače što je sociološki paradoks. Izvinjavamo se onima koji to ne čine.

Mi u SRP-u rješenje za problem „Arena trikotaže“ iz Pule, tvornice za preradu ribe „Mirna“ iz Rovinja i slične slučajeve, vidimo u preuzimanju, odnosno dodjeli propalih poduzeća radnicima na zadružni oblik poslovanja. Time bi radnici riješili svoju egzistenciju, ne bi bili na teret državi i društvo bi od toga imalo korist. U protivnom, korist će imati od postojeće infrastrukture samo strani i domaći vlasnici kapitala.

 

 

Vladimir Kapuralin,

predsjednik Socijalističke radničke partije Hrvatske