Konferencija za medije – izbori za predsjednika RH 2019.

Danas je Katarina Peović, predsjednička kandidatkinja Radničke fronte, održala konferenciju za medije. Uz nju medijima su se obratile i predstavnice stranaka koje je podržavaju, Rada Borić, potpredsjednica Nove ljevice i Vesna Konigsknecht, predsjednica Socijalističke radničke partije.

Iskonstruirana istina

 

Nalazimo se na mjestu gdje se gradi Spomenik Domovini. Ovdje se, u stvari, ne gradi spomenik, ovdje se stvara priča. Konstruira se priča o domovini koju je važno imati, ali bez postavljanja pitanja o karakteru te domovine. Spomenik Domovini će svjedočiti da imamo Hrvatsku, a kakva je ta Hrvatska, to se ne smije pitati – bar tako misle samoproglašeni čuvari bezgrješnosti domovine. Ovaj će spomenik stajati nasuprot onog drugog spomenika, otkrivenog prošle godine u ovo vrijeme, koji je u funkciji iste priče. Priče koja se opetovano ponavlja, ne bi li postala istina.

Nova istina o našem identitetu, o domoljublju, o svetinjama u koje se ne smije dirati. Ta nova režimska istina veliča naciju, nacionalno zajedništvo i jedinstvo, prešućujući činjenicu raslojenosti društva – svakog kapitalističkog društva pa tako i hrvatskog. Opijenost nacionalnim je nasilna harmonizacija različitih društvenih slojeva, različitih klasa koje imaju različite, čak suprotstavljene interese.

Koliko god režim retuširao, prekrajao i falsificirao, činjenice su neumoljive. Tuđman je državom upravljao i vladao diktatorski. Njegova je politika bila utemeljena na represivnim institucijama državnog aparata i militarizmu. Spomenik Tuđmanu, kao iskonstruirana istina o Tuđmanu, o tome ne govori, kao što ne govori ni o pljačkaškoj pretvorbi i privatizaciji kada su uništeni nekadašnji giganti samoupravnog socijalizma.

A što se tiče domovine, Hrvatska je postojala i prije Tuđmana, prije devedesete. Socijalistička Hrvatska možda nije bila idealna, ali je po gotovo svim pokazateljima bila bolja. Bila je bolja radnicima, ljudima koji žive od svog rada. Naša današnja domovina, koju nam je Tuđman ostavio u naslijeđe, je pretpolitička zajednica nacionalističkog tamburanja i povampirenih patrijarhalnih vrijednosti, društvo u kojem dominiraju interesi kapitala i stranački dealovi, u kojem caruju nekompetentnost, licemjerje i mafijaško poduzetništvo. Sve je podređeno interesima pohlepnih i nezasitnih vlasnika, a na štetu radnika koji u društvu čine ogromnu većinu. Spomenik Domovini, kao iskonstruirana istina o domovini, o tome neće govoriti – ali ćemo govoriti mi. Kritički preispitivati, otvoreno i argumentirano ukazivati, osvještavati ideju boljeg i pravednijeg društva, ideju domovine po mjeri narodne većine.

 

Vesna Konigsknecht,

predsjednica Socijalističke radničke partije Hrvatske