KONFERENCIJA ZA MEDIJE: Kapuralin: Da li je slijedeći potez Plenkovića bojkot SP u nogometu?

SRP O IZBACIVANJU RUSKOG DIPLOMATA
Član predsjedništva SRP-a Vladimir Kapuralin dao nam je izjavu povodom protjerivanja ruskog diplomate, a koju u cjelosti prenosimo:

”Odluka premijera Plenkovića o izbacivanju nasumce jednog ruskog diplomata nema suvislog objašnjenja ni opravdanja. Premijer nije objasnio o što se taj diplomat ogriješio u ovom trenutku da ga treba protjerat, osim što je naveo solidarnost sa UK i EU.

Ovim činom premijer je u maniri snishodljivog poslušnika pristao ispunit nečiji nalog, koji nije u interesu Hrvatske, niti je se tiče. Optužbe koje su pokrenute za navodno rusko trovanje dvostrukog agenta i njegove kćerke nisu još dokazane nijednim kompetentnim dokazom, baziranim na činjenicama, a termin „vrlo vjerovatno“, koji je u širokoj upotrebi u ovom slučaju nije pravni argument i nema izvršnu snagu.

Dalje, nema ni smislenog motiva zbog čega bi ruska strana u ovom trenutku to izvela. Predmet dotičnog dvostrukog agenta je zaključen pred skoro jedno desetljeće, on je čak razmijenjen. Nitko ne navodi zašto bio on u ovom trenutku Rusiji bio bitan, da riskira ovakvu blamažu.

Premijer Plenković je ovim činom Hrvatsku svrstao uz bok hegemona, koji ne mogu prihvatit činjenicu da je unipolarna podjela svijeta bila jedna kratkotrajna epizoda, koja je iza nas. Hrvatskoj ništa ne znači da su ti isti centri moći uz koje se svrstala, u ne tako davnoj prošlosti koristili lažne optužbe da bi uništili suverene države i pokorili njihove narode.
Ovim činom premjer Plenković kupuje sebi kartu za sinekuru koju očekuje u EU, kad fotelju u Banskim dvorima zamjeni sa onom Briselskom.

Pozitivnim ocjenjujemo odluku slovenske vlade, koja je u istom kolu kao i Hrvatska da ne ustukne pred naredbama iz Bruxellesa i koja nije pristala na antirusku histeriju, koja je u toku.

Od kontrarevolucije i secesije 90-ih, u razdoblju samo jedne generacije, od ponosnog i suverenog naroda,koji je vodio nesvrstanu politiku, postali smo poslušnici i izvršioci tuđe volje, odnosno ono što smo nekad tvrdili da nikad nećemo biti „moneta za potkusurivanje“.

Zabrinjava što Hrvatska slijedi politiku iz vremena okupacije, kad su se njeni vojnici borili protiv svoje Slavenske braće na ruskom frontu za vrijeme I i II sv. rata, za interese germanskih osvajača, a i danas ima svoje jedinice na ruskim granicama. Čime to nas Rusija ugrožava, da je naša vojska na njenim granicama.

Ovim činom premijer Plenković osim što je učinio nepravdu prema ruskoj državi, počinio je i višeslojnu štetu Hrvatskoj na: političkoj, privrednoj, turističkoj, a prisustvom naše vojske na ruskim granicama i sigurnosnoj razini.

Pitam javno premijera, koji je slijedeći potez koji možemo očekivat, ako bude od njega traženo, da li je to bojkot svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji ove godine.”

(rex)

http://www.regionalexpress.hr/site/more/kapuralin-da-li-je-slijedei-potez-plenkovia-bojkot-sp-u-nogometu