Konferencija za novinare: Zakon o pomorskom dobru

Socijalistička radnička partija kategorički se protivi prijedlogu novog zakona o pomorskom dobru iz razloga što on ograničava pristup i korištenje širokom sloju građana plaža i obale koje su, ili će biti, date u koncesiju ugostiteljskim trgovačkim društvima.

Time se narušava osnovno pravo građana pristupu morskoj obali, neovisno je li ona fizički ograđena ili je na drugi način ograničen pristup određenom prostoru.

Ova tendencija nije od jučer. Ona je nastavak više od tri desetljeća derogiranja javnog dobra i vrijednosti u korist kapitala i privatnih vlasnika. Taj je proces protuprirodan, jer bitno ograničava prirodne ljudske potrebe.

Nakon ukidanja stečenih prava i otimanja materijalnih dobara građenih desetljećima, na red su došla ona nematerijalna, čime se stvara sloj građana drugog reda i vrši atak na čast i dostojanstvo ljudi.

Pokazalo se da smo bili u pravu kad smo ukazivali, nakon kontrarevolucije i secesije, kako će doći vrijeme kad će domicilno stanovništvo primorskih područja gledati more preko ograde.

U skladu s prirodom kapitalizma koji grabi i otima sve pred sobom, iluzorno je misliti da će se, ako ovaj zakon prođe, na tome i stati. Ne, tražit će se novi ustupci i nova čerupanja javnih dobara! Sve dok ljudska svijest dosegne razinu koja će biti u stanju zaustavit taj proces.

Stoga pozivamo građane da brane zajedničko prirodno pravo.

https://www.istra24.hr/politika-i-drustvo/srp-protiv-zakona-o-pomorskom-dobru-domicilno-stanovnistvo-more-ce-gledati-preko-ograde

https://www.regionalexpress.hr/site/more/srp-zakon-o-pomorskom-dobru

Pula, 1. II. 2023.