KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU SRP 05. XII. 2013.

Mjesto održavanja: Pula

Vrijeme održavanja: 5. XII. 2013.

Tema: „Magazzino 18“ Simone Cristicchi u Istri, fašizacija Hrvatske

 

 

U nekoliko istarskih gradova, među kojima u Puli 10. XII., najavljena je turneja Simonea Cristicchia s njegovim performansom „Magazzino 18“. Neupućenima to vjerovatno ne govori puno pa stoga smatramo svojom dužnošću podastrijeti neke činjenice vezane uz taj događaj.

Tko je ustvari Simone Cristicchi?

Simone  Cristicchi je zapravo jedan talijanski pjevač. Njegov angažman, u kojem svoje pjevačko umijeće povezuje s elementima politike, počinje negdje u augustu kada je RAI 1 emitirao njegov koncert posvećen uspomeni na Sergia Endriga i to ne bi bilo ništa neobično da tom prilikom u izvedbu nije uklopio recital u kojemu opisuje Jugoslavene kao nasilne uzurpatore dobara koje su optanti iz Istre i Dalmacije ostavili iza sebe.

Već taj čin, više politički nego umjetnički, predstavljao je uvredu za uspomenu na Sergia Endriga koji je u svome privatnom i umjetničkom životu bio inspiriran internacionalizmom i bratstvom među narodima s obje obale Jadrana.

Slijedeći korak koji je Cristicchi učinio bila je predstava “Magazzino 18“ koja je glamurozno realizirana uz snažno sponzorstvo esulskog lobija. Radi se o jednom demagoškom  konceptu u kojem se isprepliću satira i horor i čiji zadatak je relativizacija kompleksnih pitanja uz snažan utjecaj na emocije publike.

http://www.cnj.it/documentazione/IRREDENTE/cristicchi.htm

Njegovo javno djelovanje u sprezi je s ANVGD (Associazione Nazionale Venezia Giulia e Dalmazia). Osim spomenute predstave, tu je još niz propagandnih iredentističko-revizionističkih aktivnosti koje grupa sprovodi: poput ironičnog titlovanja jedne dramatične sekvence iz filma Bitka na Neretvi koja je objavljena u „Il Bollettino di Trieste“ s ciljem izrugivanja.

http://bollettinotrieste.com/2013/11/04/esuli-filmato-esclusivo-larmata-yugoslava-di-tito-vuole-rieducare-il-presidente-del-teatro-rossetti-di-trieste/

U Italiji je više civilnih i antifašističkih  institucija izrazilo svoje neslaganje s tim aktivnostima i kritički se osvrnulo na ta događanja. Između ostalih to su učinili:

„La Nuova Alabarda“ iz Trsta, Savez talijanskih partizana (ANPI),  Nacionalna koordinacija za Jugoslaviju iz Rima (CNJ), Comitato Antifascista e per la Memoria Storica iz Parme, a povjesničarka Claudia Cernigoi iz Trsta polemizirala je s Cristicchijem u radio-emisiji „Fahrenheit“ na Radio 3, ispravljajući njegovo povijesno i zemljopisno neznanje.

E sad, u situaciji kad progresivne institucije u Italiji napadaju i argumentirano osporavaju iredentističko djelovanje Cristicchija i kompanije, u kojemu se osim nacionalističkog iredentizma iščitavaju i elementi rasizma prema slavenskim narodima,  Istra mu otvara vrata kao svojevrsnoj inačici Marka Perkovića Tompsona.

Pitamo se kome su u interesu i kome su potrebni takvi aranžmani i mislimo da bi istarska javnost trebala od organizatora dobiti odgovor na to. Pitamo se dalje da li se time daju signali Rimu, Zagrebu, ili ANVGD-u i sličnim grupama?

U Hrvatskoj to ne može imati većeg odjeka osim što može biti vrlo spretno iskorišteno od fašistoidnih grupa suprotnog predznaka kao instrument dodatnog nasrtaja na civilizacijska prava pripadnika nedomicilnih nacionalnih zajednica.

Neupitan je međutim cilj ANVGD-a koji tim i sličnim aktivnostima želi povećati svoj utjecaj u Italiji, ali i u bivšim talijanskim provincijama  na slavenskom području.

 

 

Davor Rakić, predsjednik GO SRP Pula

Ivan Pavićevac, član SRP Pula-Rim

 

 

 

FAŠIZACIJA HRVATSKE

U posljednje vrijeme sve učestalije se govori o „puzajućoj“  fašizaciji Hrvatske. To se čini vjerojatno pod utjecajem nedavnih događanja u Vukovaru, rezultata referenduma „U ime obitelji“ i sve agresivnijeg uplitanja klera u politiku.

Pitanje koje se nameće je: gdje su do sada spavali pune 23 godine svi ti mislioci koji tek sad primjećuju elemente fašizma u Hrvatskoj?

Neofašizam u Hrvatskoj nije od danas i on ne puže, već galami, a u Hrvatsku je ušao još 1990. godine i to na velika vrata, na krilima kontrarevolucije nakon secesije 1990. godine.

Ispoljio se kroz „Božićni ustav“ kojime je oduzeta dotadašnja konstitutivnost hrvatskim građanima srpske nacionalnosti; izazvan je međuetnički i konfesionalni sukob s elementima  građanskog rata; počinjeno je etničko čišćenje koje je predstavljalo nastavak onog nedovršenog za vrijeme II. svjetskog rata; u oružanom sukobu i nakon njega počinjeni su teški zločini s jasnim ustaškim potpisom; počinjen je kulturocid na plastici uništenjem između tri i četiri hiljade spomen obilježja; na smetlištu je završila i neutvrđena količina knjiga i dokumenata neprocjenjive vrijednosti; ustaško skandiranje na stadionima dio je kontinuiranog folklora, a danas se nastavlja osporavanjem zakonskog prava na pismo pripadnicima srpske nacionalnosti i razbijanjem i uništavanjem ploča s ćiriličnim napisima širom Hrvatske dok ovih dana svjedočimo i doslovno atakom na ljudski život u vidu anonimnih prijetnji ubojstvom zaposlenicima memorijalnog centra Jasenovac i uredniku internetskog portala Indeks, što mi u Socijalističkoj radničkoj partiji žestoko osuđujemo i tražimo da se počinioci otkriju.

Fašizacija Hrvatske nije prisutna samo na unutrašnjem planu, već se ona odvija i na vanjskopolitičkom: ulaskom u NATO savez, podrškom intervencionističke terorističke  agresije prema legitimnoj sirijskoj vlasti, učešćem u okupacionim korpusima protiv trećih zemalja u inozemstvu, ustupanjem dijela nacionalnog teritorija agresorskim snagama prilikom izvođenja fašistoidnih operacija poput ustupanja zračnog prostora agresorskim NATO snagama prilikom devastirajućeg bombardiranja SR Jugoslavije 1999. godine i slično.

Ta fašizacija, naročito na unutrašnjem planu, ne bi bila tako uspješna bez potpore klera i njegovog uključivanja u politiku. Stoga Hrvatska, ako želi spriječiti daljnje širenje štete, mora shvatiti da je krajnje vrijeme da odvoji crkvu od države, da udalji vjeronauk iz školskog programa gdje mu nije mjesto, da revidira podanički konkordat s Vatikanom i ukine financijsko alimentiranje crkve. To je prvi neophodni korak koji zadovoljava minimum uvjeta da se sanira dosadašnja šteta i spriječi daljnja.

 

predsjednik Socijalističke radničke partije Hrvatske

Vladimir Kapuralin

 

 

http://www.glasistre.hr/vijesti/pula_istra/srp-protiv-nastupa-talijanskog-thompsona-u-circolu-432491

http://regionalexpress.hr/site/more/srp-talijanski-thompson-stie-u-istru/