KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU

Vrijeme održavanja: 9. I. 2014.

Mjesto održavanja: Pula

Teme:

– Davanje Brijuna u koncesiju

– Davanje autocesta u koncesiju

– Likvidacija Imunološkog instituta

 

 

U nedostatku volje da oživi realni sektor i dovede ga u funkciju da izvršava svoju namjenu, a to je zadovoljavanje egzistencijalnih potreba stanovništva, vlast i politička elita Hrvatske sve teže preživljavanje građana i svoju rastrošnost već dva desetljeća alimentira rasprodajom „obiteljskog srebra“.  U početku su to bile financijske institucije i telekomunikacije, a slijedila je rasprodaja svih vrjednijih turističkih i privrednih objekata, energetike, farmaceutske industrije.

Nakon rasprodaje svega što se dalo, na red dolaze tlo, prirodna i mineralna blaga. To potvrđuje odluka o koncesiji Brijuna i najava da isto čeka i već izgrađene autoceste.

Socijalistička radnička partija smatra oba slučaja štetnim za Hrvatsku i njene građane. Koncesijom se gubi kompetencija na određenim dobrima za nekoliko budućih generacija, građani postaju servis tuđih gospodara u vlastitom dvorištu i postaju sredstvo kojim gospodar ostvaruje profit. Nakon isteka koncesije državi ostaju isluženi objekti, a čija će upotrebljivost predstavljati balast za tadašnju generaciju.

Međutim, od takvog manipuliranja nacionalnim dobrima, oligarhija ima i te kako koristi. Tome u prilog govori i namjera da se za Brijune naruči i studija namjene. A slična studija naručena je i pred nekoliko godina u Španjolskoj za turističke resorte u Istri.

Ako uzmemo kao hipotezu da znanja i vještine današnje generacije ne mogu biti manja ili ispod onih koje su posjedovale prethodne generacije, a znamo da su prethodne generacije na ovim prostorima iz pepela i razrušene zemlje nakon rata izgradile turizam i dovele ga na svjetsku razinu bez koncesija i plaćenih studija namjene, nameće se pitanje: kome je danas potrebno tuđe znanje? Osim ako nije u funkciji stjecanja materijalne koristi za uski krug povlaštenih.

Tome u prilog govori i najnovija namjera o likvidaciji Imunološkog instituta bez konkretnog i objektivnog razloga čime se polako utire put ukidanju postojećeg modela zdravstvene zaštite i njegovoj potpunoj privatizaciji. A to je u konačnici egzistencijalna ugroza za sve one koji nemaju dovoljno kapitala za liječenje.  Suludo je što netko želi zatvoriti Imunološki institut i to pod izlikom da bi se on jednog dana mogao naći u problemima iako sada nema poteškoća. Da li to znači da će sutra po ulicama hapsiti ljude jer bi oni jednog dana mogli stvarati probleme.

Mi rješenja vidimo u osloncu na vlastite resurse, korištenjem vlastitog kadrovskog potencijala, kojeg nesporno u Hrvatskoj među više od 300 000 nezaposlenih ima svih profila, i vlastitih sredstava, koji postoje i samo ih treba drugačije prenamijeniti.

Iznosi od 6,5 milijuna kuna bez PDV-a koliko bi trebala koštati sama studija namjene, oko 5 milijuna eura koliko bi trebala koštati arbitraža sa Slovenijom i skoro milijarda kuna koliko Hrvatsku godišnje košta katolička crkva, samo su dio nepreglednog popisa sredstava koje bi se dalo svrsishodnije upotrijebiti za oživljavanje realnog sektora.

Ovi događaji i pojave bjelodano potvrđuju našu više puta ponavljanu tezu od koje se nacionalistima diže kosa na glavi, a ona glasi da socijalizam bolje i dosljednije štiti interese naroda i države od kapitalizma.

Predsjednik GO Pula Davor Rakić osudio je napad na ploču Vijeća srpske zajednice u Puli kao čin neprimjeran istarskom kulturnom krugu kazavši da svaka posebnost koja se iz nekog razloga napada postaje opasan znak revitalizacije fašizma.

 

Vladimir Kapuralin

predsjednik Socijalističke radničke partije Hrvatske

 

 

Glas Istre: http://www.glasistre.hr/vijesti/pula_istra/srp-ostro-protiv-koncesije-na-brijunima-436614

Regionalexpress: http://regionalexpress.hr/site/more/srp-ne-podrava-davanje-u-koncesiju-briona-i-autocesta/

TV Istra:  http://www.youtube.com/watch?v=cNP0sY-Sy7o