Krimejska adresa: Kraj riječkog Lera (29.5.2007. Istravino potpisalo ugovor s Podravkom – možda tada nije tako izgledalo)

Krimejska adresa: Kraj riječkog Lera (29.5.2007. Istravino potpisalo ugovor sPodravkom – možda tada nije tako izgledalo)


Radnike Lera, koji su se posljednji put okupili na svom, sad već bivšem radnom mjestuna Krimeji, kontaktirali su članovi riječkog ogranka Socijalističke radničke partije, i dali im podršku s nadom da realociranje ove tvornice i gubitak radnih mjesta za one koji nebudu „zbrinuti“ neće značiti i njihovu trajnu nezaposlenost, iako ekonomska situacijau regiji ne daje previše mjesta optimizmu. Tim povodom dajemo slijedeću izjavu zajavnost:
Gubitak radnih mjesta u riječkom Leru posljedica je odnosa koje determinira isključivo interes kapitala (preneseno na područje međuljudskih odnosa: interesi većine, kojučine radnici kao puki objekti u procesu odlučivanja, apsolutno su podređeni interesi mamanjine koju čine vlasnici, i dijelom uprava).

Posebnost ovog konflikta, kao i drugdje u Hrvatskoj, leži u njegovom uzroku – prije dva desetljeća upravo je ta većina razvlaštenau proturadničkom projektu nacionalizacije („pretvorba“) koji je slijedila privatizacija, s danas tako dramatičnim posljedicama.
29. svibnja 2007. sklapa se kupoprodajni ugovora između Istravina i Podravke. Dan kad je sudbina riječkih radnika predana u ruke upravi velike kompanije, koja će po naravi stvari poslovati s namjerom ostvarivanja što većeg profita, neovisno o tome hoće li to značiti propast radnih mjesta.


Pri tome, javne istupe PGS-a, kojim su tobože pokušali zaustaviti zatvaranje Lera u Rijeci, smatramo pokušajem prikupljanja političkih poena, a ne stvarnom željom da se pomogne riječkim radnicima. PGS, naime, u svom programu ne spominje socijalizam i samoupravljanje, već podržava sustav koji je uzrok nedaćama radnika Lera. Podržava uzrok, osuđuje posljedicu. Obraćajući se za pomoć premijerki Kosor, predstavnici te i takve politike, PGS joj zapravo daje legitimitet, umjesto da osudi njenu politiku i založi se za suštinsko rješavanje problema – uvođenje samoupravljanja.
Pravi odgovor na problem radnika Lera može dati samo socijalistički program restrukturiranja privrede. Ljudskih prava u stvarnosti nema mimo prava radnika da odlučuju o upravljanju poduzećem u kojem rade. Bez samoupravljanja nema demokracije!
Zamislimo da su radnici Lera, umjesto uprave Podravke, imali priliku odlučivati o svojoj sudbini? Zamislite i pamtite! Izbori će skoro!

Vijest i na Rijekadanas : http://www.rijekadanas.com/srp-pgs-ovi-istupi-o-zatvaranju-lera-jeftino-politiziranje/
Dalibor Vidović, predsjednik Gradske organizacije SRP-a Rijeka