NOVI KULTUROCID U MOSTARU

Socijalistička radnička partija Hrvatske izražava zgražanje povodom najnovijeg vandalskog pohoda profašističkih hordi na memorijalni kompleks spomeničke baštine Bosne i Hercegovine, Partizansko spomen groblje u Mostaru, rad eminentnog arhitekte Bogdana Bogdanovića, i stalnih pokušaja upornog revizionističkog zatiranja pozitivne memorije naroda na slavnu antifašističku prošlost, te zahtijeva od vlasti Republike Bosne i Hercegovine otkrivanje i primjereno sankcioniranje počinitelja, kao i hitnu obnovu devastiranog spomen područja.

Slučaj je htio da se ovo barbarstvo dogodilo upravo 14. dana u ovom mjesecu, dok su istoga dana prije 77 godina, točnije 14. 2. 1945., snage 8. dalmatinskog partizanskog korpusa oslobodile Mostar od fašizma žestokom borbom 45.000 partizana protiv 15.000 fašista, u kojoj je poginulo 4.000 okupatora i domaćih izdajnika i 800 partizana. Na skupu u oslobođenom Mostaru, burno pozdravljen, govorio je komandant 8. dalmatinskog korpusa, general-major Petar Drapšin: Krv koju su po ulicama Mostara prolili dalmatinski borci jeste još jedan dokaz da je bratstvo narodne Jugoslavije jedna stvarnost. Mi, dalmatinski borci, vratili smo hercegovačkim borcima onaj dug koji su oni nama učinili u borbama za oslobođenje Južne Dalmacije“.

https://dalmatinskiportal.hr/vijesti/srp–zgrozeni-smo-vandalskim-pohodom-profasistickih-hordi-na-partizansko-spomen-groblje-u-mostaru/136642

Split, 15. 06. 2022.

Ranko Adorić,
predsjednik SRP-a