OBILJEŽEN DAN USTANKA U DALMACIJI

OBILJEŽEN DAN USTANKA U DALMACIJI

Prva borba Prvog splitskog partizanskog odreda

Povodom 70. godišnjice prvog oružanog sukoba u Dalmaciji,  koji se zbio 14. augusta 1941. kada su se borci Prvog splitskog partizanskog odreda sukobili s deseterostruko jačim  fašističkim snagama talijana i ustaša, te što su nakon cjelodnevne neravnopravne  borbe trojica  poginula, 13  ih  se   izvuklo iz obruča, 24 borca su zarobljena i poslije 12 dana ustaški «Prijeki pokretni sud» osudio ih je na smrt  strijeljanjem koje je izvedeno u Ruduši kod Sinja, Socijalistička radnička partija je organizirala spomen okupljanje pred devastiranim splitskim spomenikom na Plokitama,  mjestu s kojeg je hrabra splitska mladost , nošena idealima mira i slobode, krenula goloruka   u borbu zapalivši plamen ustanka koji je malo zatim zahvatio gotovo cijlu Dalmaciju.

Ovaj dan obilježavan je skoro pola stoljeća  kao Dan ustanka naroda Dalmacije.

Na skupu je o slavnom putu splitskih komunista kratko podsjetio predsjednik Saveza boraca i antifašista Splitsko-dalmatinske županije, prof. Krešimir Sršen.

U  ime Socijalističke radničke partije, potpredsjednik SRP-a,  Ranko Adorić, je  podsjetio prisutne  na dugogodišnje, i uporne, zahtjeve partije da se gradu Splitu vrati ulica PSO,(kao i još neke), koja je sramnom odlukom Gradskog vijeća Split 1992. godine uklonjena zajedno sa još 128 imena ulica, trgova, ustanova, vrtića itd. Neke su akcije išle  u suradnji s  SAB-om Split, Društvom “Josip Broz Tito” Split i dr. ozganizacijama. Upućivani su  mnogi apeli aklamacijom svih sudionika s brojnih komemorativnih skupova , upućeno je otvoreno pismo  gradonačelniku Splita Željku Kerumu i Komisiji za imenovanje ulica i trgova Gradskog vijeća Split,  , a prošle smo godine  javno protestirali postavljanjem  “ploče s imenom” “Ulica Prvog splitskog odreda” na njeno autentično mjesto. Sve ganiture vlasti koje su se  mjenjale  u ovom gradu od dolaska “demokracije” (HDZ, SDP-HSLS, Lista Velog mista-HDZ i dasašnja HGS Željka Keruma)  odgovarale su  željeznom šutnjom i ignoracijom,  jer je u pitanju nedostatak političke volje, ali i elementarno pomankanje civilizacijske razine.

Adorić je najavio obnavljanje  zahtjeva i ove godine na godišnjicu strijeljanja zarobljenih boraca PSO, 26.08., kada će se nakon komemorativnog skupa u Ruduši kod Sinja, u Splitu ponoviti protestno postavljanje «ploče» s imenom Prvog splitskog odreda na njeno autentično mjesto.

Delegacije  SRP-a i SAB-a položile su cvijeće i vijence na spomenik PSO.

Slobodna Dalmacija bilježi najavu kao i sami skup.

Split, 16.08.2011.                                                                               Gradska organizacija Split