OBILJEŽENO FORMIRANJE PRVE NARODNE VLADE FEDERALNE HRVATSKE

Svečanim skupom danas je u Splitu  na Narodnom trgu (Pjaca) obilježena 72. godišnjica formiranja prve Narodne Vlade Federalne Hrvatske  polaganjem vijenaca na spomen ploču u auli nekadašnje gradske vijećnice.

Prisutnima se obratio predsjednik UABA-a Split Josip Milat, a u kratkom programu izveden je recital partizanskih pjesnika dok je klapa izvela nekoliko borbenih pjesama.

Cvijeće i vijence položile su boračke delegacije Splita, Splitsk- dalmatinske i Šibensko-kninske županije te Društva Josip Broz Tito-Split i Socijalističke radničke partije (SRP) Split.

Prva Narodna Vlada Federalne Hrvatske s predsjednikom Vladimirom Bakarićem osnovana je u Splitu na sjednici Predsjedništva ZAVNOH-a, sastavljena od 11 ministara: četiri iz HSS-a koji se nisu kompromitirali, četiri iz KPJ,  predstavnika hrvatskih Srba i jedan neovisni ministar. U Vladi su bila i dvojica iz Splita, narodni heroji Anka Berus kao ministrica financija i Vicko Krstulović kao ministar unutarnjih poslova.

Split je odabran jer je bio antifašistički, revolucionaran i slobodarski grad. Dao je veliki doprinos narodnooslobodilačkoj borbi i konačnoj pobjedi nad fašizmom. Mali primorski grad s 40.000 žitelja se gotovo plebiscitarno priključio partizanskom pokretu: gotovo svaki treći se borio, a svaki deseti dao je i  svoj život. Tako je i predsjednik ZAVNOH-a, pjesnik-partizan Vladimir Nazor izrekao: „Suđeno je da ta naša Vlada nastane uslijed proljeća (…) u drevnom starom gradu Splitu (…) u gradu koji se uvijek opirao okupatorima i pokazao smjelost i odvažnost u najtežim trenucima našeg ustanka…“

U svojoj dugoj i burnoj povijesti ovaj datum, kao i dan oslobođenja Splita od fašističkih okupatora 25. 10. 1944., najznačajniji su datumi nakon 1882. kada je u Splitu osnovana Narodna vlast, čime je uklonjena dugogodišnja  talijanska dominacija gradom.

Nakon rata, grad se dostojno odužio svojim borcima dajući mnogim ulicama, ustanovama, školama, vrtićima i tvornicama imena po ličnostima i događajima iz tog perioda te podigao mnoga spomen obilježja.

Od samog nastanka, nova hrvatska državna politika svih dosadašnjih vlada, u većoj ili manjoj mjeri, je u stalnom  sukobu s vlastitim Ustavom, otvoreno  koketira s klerofašističkim elementima koje ne obuzdava u njihovoj revizionističkoj i rušilačkoj raboti prema svemu što podsjeća na partizane, NOB i samoupravni socijalizam, već se i sama aktivno uključila u negiranje, zatiranje i falsificiranje historijskih činjenica toga razdoblja putem mnogih kvaziznanstvenih rasprava, tribina, radio i tv-emisija, serija, novinskih napisa, školskih udžbenika i enciklopedija, dokazujući „svoju istinu“, često u svrhu rehabilitacije zločinačke politike i prakse tzv. NDH.

U postsocijalističkoj Hrvatskoj, posve nezasluženo, borci NOB-a postali su građani drugog reda na kojima država i agresivne profašističke grupe provode revanšističko nasilje: zastrašivanje, oduzimanje stečenih prava, umanjivanje mirovina, rušenje spomenika i uklanjanje svih obilježja poštovanja i zahvale; dakle uklanjanja imena ulica, trgova, škola, vrtića, ustanova, poduzeća i dr., njih 128!

Revizionistička „metla“ je Split sramnom odlukom Gradskog vijeća iz 1992. god. „očistila“ tako da je danas jedan od rijetkih gradova u nas koji nema niti jednu ulicu po ličnostima i događajima iz perioda rata i poraća, što je anticivilizacijski čin, unatoč činjenici da je mali Split dao 17 narodnih heroja.

 

Split, 15. 04. 2017.

 

Gradska organizacija SRP-a Split

Ranko Adorić, dipl.ing.