Osunčana mjesta – Dotrščina, 23. 9. 2017.

Tijekom okupacije od 1941. do 1945., fašisti su ubili oko 18.000 Zagrepčana i Zagrepčanki i osoba iz okolice Zagreba, od kojih je oko 7.000 strijeljano na području Dotrščine. Dosadašnji broj žrtava je utvrđen znanstvenim istraživanjima koja nisu završena pa broj nije konačan.

Prostor dotrščinske šume je uređivan od 1960-ih te se u okviru spomen-parka nalaze monumentalni spomenici, radovi istaknutih umjetnika Vojina Bakića (dva rada), Branka Ružića, Stevana Luketića i Koste Angelija Radovanija. Nekoliko posljednjih godina, Virtulni muzej Dotrščina (autorski projekt Saše Šimprage) i „Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću“ postepeno obnavljaju memorijalni kompleks koji je od devedesetih potpuno zapušten, a u povodu Svjetskog dana mira organiziraju umjetničke komemoracije.

Ovogodišnju memorijalnu umjetničku intervenciju u čast žrtava fašizma organizirali su u partnerstvu sa Srpskim narodnim vijećem i Vijećem srpske nacionalne manjine Grada Zagreba. Uz sudjelovanje okupljenih, izveden je rad autora Zorana Pavelića naslovljen “Osunčana mjesta”. Sam autor ovako ga opisuje: “Rad se sastoji od ljudi koji stoje u svjetlu i na taj simboličan način odaju počast onima koji su možda na istim tim mjestima tamo stajali i tragično stradali. Izlazak iz sjenovitog mjesta u osunčano čini važan dio rada. Tu su naglašene jasno suprotstavljene kategorije svjetla i sjene koje govore o općim principima ljudske slobode. Sloboda je uvijek odabir svijetla, a taj odabir potvrđuje svatko od sudionika u performansu. Utoliko izvedba svakog od njih nije samo odavanje počasti, već i potvrda tog osobnog odabira.”

Dio današnjeg programa je bio posvećen i uspomeni na zagrebačkog gimnazijalca i člana pokreta otpora Ivana Grgurića. Ovogodišnja memorijalna intervencija poklopila se sa 75. godišnjicom njegove nasilne smrti, 23.9.1942. O Ivanu Grguriću je govorio njegov nećak, Darko Perica.

“Ivo je bio gimnazijalac, upravo je završio II. gimnaziju i pod dojmom činjenice da je pola njegovog razreda (Židova) nestalo preko noći pristupio je SKOJ-u. Uhapšen je u jednoj akciji u Boškovićevoj ulici i prijeki sud ga je osudio na smrt”. Pogubljen je i pokopan na Dotrščini, u Dolini grobova.

Stala sam na to osunčano mjesto.

 

Vesna Konigsknecht