Otvoreno pismo ambasadi Ruske Federacije

Nj.E. g. Anvar Azimov, veleposlanik

Veleposlanstvo Ruske Federacije u Republici Hrvatskoj

 

Zagreb, 7. svibnja 2020.

 

Ekselencijo,

Prema informacijama koje smo dobili od drugova iz CPSU u Moskvi već nekoliko dana policija i specijalne snage opsjedaju redakciju novina “Komunisti Rusije”. U zgradi redakcije opkoljeno je deset novinara i lider partije Komunisti Rusije Maksim Surajkin.

Snage sigurnosti predlažu opkoljenima da “dobrovoljno” izađu iz prostorija, kako bi im se napisale prijave za “sudjelovanje na neodobrenom mitingu” i za “narušavanje mjera samoizolacije”. Novinari to izričito negiraju. Razlog za blokadu je skromno puštanje u nebo crvenih balona za Praznik rada, što ne predstavlja nikakav miting. Nije bilo parola, niti razglasa. Samoizolaciju i mjere zaštite od epidemije koronavirusa nisu narušili pošto su svi opkoljeni zaposlenici redakcije novina “Komunisti Rusije” koja radi u režimu neprekidnog rada. Pored toga, tokom puštanja balona u vremenu od tri minute novinari su nosili zaštitne maske i rukavice i bili na propisanoj udaljenosti od 1,5 metra. Smatraju da se radi o narušavanju slobode medija i nezakonitom napadu na opoziciju.

Pozdravljamo hrabri čin novinara i komunista u borbi za radnička prava, upućujemo im poruke solidarnosti i tražimo trenutni prekid njihove blokade.

 

 

Socijalistička radnička partija Hrvatske

Vesna Konigsknecht, predsjednica