POSJET ČLANA LATVIJSKE RADNIČKE PARTIJE SRP-u SPLIT

Dana 29. 7. 2021., u posjet splitskoj organizaciji SRP-a pristupio je drug Arturs Šilak iz Latvijske radničke partije, koji je, na dvotjednom odmoru u Hrvatskoj, odsjeo u Kaštel Novom. Drug Šilak se predstavio kao potpredsjednik svoje organizacije sa sjedištem u Rigi, glavnom gradu Latvije, poznatom po izvanrednom šahovskom prvaku svijeta, Mihailu Miši Talju.

U vrlo srdačnom, drugarskom i zanimljivom jednosatnom razgovoru s predsjednikom GO SRP-a Split i potpredsjednikom SRP-a Hrvatske, Rankom Adorićem, te sa članovima Predsjedništva, Ivom Tudorom, Justinom Kordiš i Klemom Baškovićem, razmatrana su pitanja od zajedničkog interesa; uvjeti djelovanja i rada naših dviju partija; izlazak na izbore i postignuti rezultati; slobodno i nesmetano javno djelovanje; o samoupravljanju i participaciji radnika u procesu rada kao i tendencijama umanjivanja radničkih prava; o povećanoj migraciji nezadovoljnog stanovništva u razvijene zemlje zapada; izdavanje literature i drugo, te zaključili da su okolnosti i opća klima u društvu, animozitet vlasti i većeg dijela medija prema lijevoj političkoj opciji otežavajući faktori koji bitno limitiraju ostvarenje zacrtanih ciljeva što ukazuje na potrebu tješnje suradnje radničkih, socijalističkih i komunističkih partija Evrope i svijeta te snažnije suprotstavljanje agresivnom imperijalizmu i njegovom miješanju u poslove drugih zemalja putem NATO savezu i EU, kojih smo, na žalost, i sami članice i drugo.

Drug Silak navodi da je Latvian workers union nasljednica nekadašnje Komunističke partije Latvije u Sovjetskom Savezu, ali se ta organizacija urušila nakon raspada SSSR-a, a ujedno je i zabranjena od prokapitalističke vlasti.

Uz razmjenu potrebnih kontakt-informacija, ovo je tek prvi, mali korak, nadamo se, naredne uspješnije suradnje.