Poziv na akciju protiv zabrane komunizma u Poljskoj

Antikomunistički progon u Poljskoj se pojačava dok državne vlasti pokušavaju kriminalizirati komunističku aktivnost promjenom kaznenog zakona. Radi se o elementu  antikomunističke kampanje s ciljem zabrane Komunističke partije Poljske. Zakonske promjene također su dio progona kroz suđenje članovima KP Poljske i uredništvu „Brzaska“, koje traje već tri i pol godine unatoč činjenici da ih je sud u siječnju proglasio nevinima. U isto vrijeme, poljske vlasti postavljaju druge prepreke komunističkim aktivnostima, baš kao što i falsificiraju povijest i uništavaju sve povezano s komunizmom i Narodnom Republikom Poljskom.

Amandmani na kazneni zakon, uključujući zabranu komunističke aktivnosti (članak 256), nastali su samo deset dana prije izbora za Europski parlament. Oni donose teže i neprihvatljive kazne i širi raspon potencijalno kažnjivih zločina. Promjene su brojne i obuhvaćaju 105 od 360 članaka zakona. Vlada je predstavila promjene kao reakciju na pedofilski skandal među katoličkim svećenstvom i povezano uz taj zločin, no samo nekoliko amandmana se doista bavi time.

Ove reakcionarne promjene donesene su vrlo brzo. 14. svibnja vlada je poslala prijedlog parlamentu, a, već idući dan, Sejm (Donji dom) počeo je sa zakonskom procedurom, a 16. svibnja, Sejm je je izglasao promjene. Kasnije su poslane u Gornji dom, Senat, koji je dodao još 43 amandmana i sve vratio na glasanje u Sejm. Vlada ima većinu u oba Doma pa nije bilo problema s usvajanjem amandmana. Sada novi zakon mora potpisati predsjednik. Među pravnicima  prevladava mišljenje kako promjene zakona krše Ustav i ljudska prava, no Ustavni sud trenutno kontroliraju suci koje je predložila vlada.

Izmijenjeni članak 256* izjednačava komunizam s nacizmom i fašizmom. Prije se kažnjavalo „promoviranje fašizma i drugih totalitarnih političkih sistema“. Već prije deset godina pokušavalo se zabraniti komunističke simbole kroz isti članak, što je naišlo na unutarnje i međunarodne proteste i 2011. godine je poništeno os strane Ustavnog suda. No, u proteklim godinama, zakon je u širokoj primjeni kao što pokazuje primjer suđenja KP Poljske i „Brzesku“. Nova verzija zakona zabranjuje ideologiju, simbole i drugi sadržaj (zapise i snimke) kao i isticanje i posjedovanje bilo kakvog simbola tog sadržaja. Novi zakon i povećava kaznu s dvije na tri godine zatvora.

Zahtijevamo da se odmah prestane sa svim progonima komunista!

Pozivamo komunističke partije na suprotstavljanje antikomunističkoj kampanji i kažnjavanju komunističkih ideja u Poljskoj!

Molimo vas da organizirate međunarodne prosvjede ispred poljskih ambasada ili pošaljete protestno pismo, po mogućnosti 12. lipnja, kad bio novi zakon konačno trebao biti potvrđen u parlamentu.

 

*Članak 256

§ 1. Tko javno promovira nacizam, komunizam, fašizam ili druge totalitarne političke sisteme ili poziva na mržnju na temelju nacionalne, etničke, rasne ili vjerske pripadnosti, ili nepripadanju nekoj vjerskoj skupini, bit će podvrgnut kazni oduzimanja slobode u trajanju do 3 godine.

§ 1a. Istom kaznom se ima kazniti onaj tko javno propagira nacističku, komunističku i fašističku ideologiju pozivajući na nasilje kako bi utjecao na politički ili društveni život.

§ 2. Istom kaznom se ima kazniti svatko tko, u svrhu širenja, proizvodi, snima, uvozi, dobavlja, prodaje, nudi, skladišti, čuva, predstavlja, prevozi ili prenosi zapis, snimku ili drugi objekt sadržaja opisanog u § 1 ili § 1a ili koji je nositelj nacističkog, komunističkog, fašističkog ili drugog totalitarnog znakovlja korištenog u svrhu propagiranja dotičnog sadržaja.