PRIJETNJE PRISTALICA „LEVIJATANA“ PRVOM SEKRETARU SKOJ-a

Mladi socijalisti s velikom zabrinutošću prate razvoj zbivanja u susjednoj Republici Srbiji povodom upućenih prijetnji od strane pristalica udruge za zaštitu životinja „Levijatan“ prvom sekretaru naše bratske organizacije, Saveza komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ), drugu Aleksandru Đeniću.

Da podsjetimo: udruga „Levijatan“ osnovana je 2015. godine s ciljem da ukaže na nasilje nad životinjama i da se bore za sprovođenje „Zakona o zaštiti životinja“. Vijesti o fizičkim obračunima sa zlostavljačima životinja ubrzo su prešle granice Srbije pa je tako i u Hrvatskoj ubrzo narastao broj simpatizera. Nedugo zatim je na vidjelo izašla i činjenica da se dio članstva bez ikakvih problema izjašnjava nacionalistima kojima nacionalšovinistička kao ni rasistička retorika nije strana, a koji brigu za životinje koriste kao masku za „levatanje“ masa s ciljem promicanja fašističke propagande. Netrpeljivost prema Romima, migrantima, “pederima“, „komunjarama“ i ostalim nepodobnicima u svom okruženju, pristalice ove udruge ni ne skrivaju. Drugim riječima, briga za životinje, nacionalna i rasna čistoća, homofobija – pod zajedničkim nazivnikom „Levijatan“. Svjedoci smo činjenice da je već bilo fizičkih napada na Rome i nasilnih okršaja s antifašistima u Srbiji, koji godinama upozoravaju na opasnost koja nastupa pod krinkom zaštite životinja iz koje ne stoji nitko drugi nego fašisti.

 

Mladi socijalisti se, kao i svaki čovjek sa zdravim razumom, zalažu za zaštitu životinja kao i za oštro kažnjavanje zlostavljanja bez obzira koje je počinitelj vjerske i nacionalne pripadnosti, ali također upozoravamo na infiltraciju fašističkih elemenata u udruge (kao u ovom slučaju) koje koriste kao paravan za promidžbu fašističkih ideja i poziv na rasno nasilje. Sličan primjer se pojavio i u Njemačkoj prije cca 2 desetljeća kad je neonacistička stranka NPD odaslala odvratnu poruku „Stop pokusima na životinjama, upotrijebite azilante!“.

Mladi socijalisti oštro osuđuju prijetnje drugu Đeniću te se priključuju zahtjevu upućenom institucijama Srbije za što bržim otkrivanjem i sankcioniranjem fašističkih huligana. Ovim putem upućujemo drugarsku podršku SKOJ-u i svim drugim progresivnim i antifašističkim organizacijama kao i pojedinkama/cima u borbi protiv fašizma!

 

Mladi socijalisti