PROGLAS

http://raskid.org/

 

Poštovane građanke i građani Republike Hrvatske!

Pozivamo vas na prosvjed “RASKID Vatikanskih ugovora” koji će se održati u subotu 10. listopada 2015. godine u 13:00 na Cvjetnom trgu u Zagrebu!

 

Pridružite nam se svi vi – i religiozni građani i oni koji to nisu – svi koji smatrate da “Vatikanski ugovori” negiraju odredbu Ustava Republike Hrvatske kojom su vjerske zajednice odvojene od države! Republika Hrvatska je SEKULARNA država u kojoj SVI građani imaju ista prava i obaveze, a religijske institucije moraju poštivati zakone – jednako kao i sve ostale.

 

Iznimno je VAŽNO da se uključite, i da zajedno, jasno i glasno – s osjećajem za pravednost, sviješću o važnosti vladavine prava i pogledom usmjerenim u budućnost kažemo DOSTA!

– ne želimo nastavak netransparentnog financiranja crkvenih institucija sredstvima iz državnog proračuna i novcem SVIH građana;

– ne želimo obrazovanje u službi religijske indoktrinacije;

– ne želimo diskriminaciju građana utemeljenu na njihovim svjetonazorima!

 

NEOPHODNO je poslati jasnu i glasnu poruku vlasti da građani Hrvatske ŽELE biti punopravni građani a ne potlačena masa o kojoj političari i hijerarhija Katoličke crkve odlučuju daleko od očiju javnosti, donoseći odluke koje su protivne našim interesima.

Pri tome želimo jasno reći – pitanje vjere/uvjerenja je osobna stvar i izbor svakog pojedinog građanina/građanke Republike Hrvatske i mi to pravo bezrezervno podržavamo!

Naš stav je da taj izbor treba ostati u sferi privatnog te da niti jedna vjera ili uvjerenje NE SMIJE biti favorizirano i “podržavljeno” nauštrb drugih građana Republike Hrvatske.

Svi mi, građani i građanke RH, volimo svoju zemlju i želimo živjeti u socijalno i ekonomski pravednijem i bogatijem društvu u kojem će posebno biti zaštičen, kao pretpostavka demokracije i svjetonazorski pluralizam.

MI, građani ove zemlje koji ne uživamo nikakvu državnu finacijsku potporu za širenje svojih stvavova, također želimo da naš glas JASNO i GLASNO čuju i drugi građani i predstavnici vlasti! Živimo i radimo u ovoj državi, punimo njen proračun pa kao njeni građani imamo pravo glasno izricati svoje stavove!

 

 

Potpisnici:

Protagora – Udruga za zaštitu prava ireligioznih osoba i promicanje ireligioznog poimanja svijeta

LiberOs – udruga za promicanja tolerancije i borbe za ljudska prava

Inicijativa Nisam Vjernik

Inicijativa Glas Razuma – pokret za sekularnu Hrvatsku

 

RASKID podržavaju:

Centar za građansku hrabrost

Tanja Rudež

Sandi Blagonić

Vedrana Rudan

Ivo Brešan

Igor Mandić

Ivana Simić Bodrožić

Milko Valent

Vlatko SIlobrčić

Boris Labar

Dražen Lalić

Neven Bilić

Nenad Horvat

Rada Borić

Biserka Momčinović

Ivana Kindl

Tena Štivičić

Ivica Maštruko