Promocija knjige Drage Hedla: „Glavaš: kronika jedne destrukcije“

Promocija knjige Drage Hedla: „Glavaš: kronika jedne destrukcije“


U petak, 11. veljače 2011., u organizaciji Socijalističke radničke partije Hrvatske (SRP), održana je promocija knjige „Glavaš: kronika jedne destrukcije“, hrabrog istraživačkog novinara Drage Hedla. Predsjednica zagrebačkog ogranka SRP-a, Zvjezdana Lazar, na početku promocije pozdravila je sve prisutne goste u prepunoj dvorani Saveza antifašističkih boraca koji su s velikim zanimanjem pratili izlaganje o zvjerskim mučenjima i ratnim zločinima u Osjeku, koje autor precizno stavlja u cjelokupni ratni i politički kontekst nesretnih 90-tih, na bazi dugogodišnjih istraživačkih napora i brojnih potresnih svjedočenja.

Branimir Glavaš, nekadašnji „gospodar života i smrti“ u Osijeku, danas se nalazi iza rešetaka zeničkog zatvora, ali kako izvan dosega ruke pravde ostaju još i danas brojni drugi kreatori te politike, još smo daleko od pune istine pa samim time i normalizacije odnosa u Hrvatskoj i regiji. Posjetitelje promocije posebno je zanimala uloga Vladimira Šeksa, koji je bio predsjednik Kriznog štaba za cijelu Slavoniju i Baranju.

Drago Hedl je najavio i knjigu o ubojstvu šefa osječke policije Josipa Reihl-Kira.

Ivan Plješa: riječ na promociji knjige

U razgovoru prije tribine, s lijeva na desno: Franjo Golenko, potpredsjenik SRP-a,  Ivan Plješa, predsjednik SRP-a i Drago Hedl, novinar i autor knjige

Priča o Glavašu, kao što ističe i sam autor pogovora knjige Viktor Ivančić, je priča o hrvatskoj državnoj politici 90-tih, saga u kojoj su se fino usklađivale vladajuće političke težnje i osobni sadistički afiniteti, a današnje uzdizanje njegove demonske figure, između ostalog, je u funkciji osiguranja državne nevinosti i njenih glavnih protagonista.

Branimir Glavaš, bio je podaren od te države čašću zbog svojih ratnih djela, pozlaćenim Trpimirima, Jelačićima, Domagojima, uz dodatne Daničine ogrlice, za koje se i prije sudskih

presuda vrlo dobro znalo kakva su. Svi u državnom vrhu znali su da u Osjeku nestaju civili srpske nacionalnosti i da tim nestancima rukovodi osječki HDZ-ovski šerif Glavaš, baš kao što je neligitimno i nezakonito naoružavao članove HDZ. Odmah 90-ih pa i prije, Glavaš je bio ološ i bestidnik i manijak i iskrivljeno zlo, kako ističe i Ivančić, ali nikada kotač izvan zahuktale režimske mašine, koja je i na stratištima stvarala državu.

Njegovo čišćenje Osijeka od „suvišnih Srba“ može se razumjeti samo u kontekstu činjenice, da je etničko čišćenje spadalo u nikad javno priznati projekt Hrvatske države i njenih institucija. Zato naš interes nije ispunjen samo jednim ili više presuda za ratni zločin, nego nas prije svega interesira i njegov cjelokupni kontekst i opus i odgovornost politika koje su do njega dovele.

Mi u Socijalističkoj radničkoj partiji nismo prihvatili tvrdnje da je taj rat bio neizbježan, kao ni zvanične rezolucije napisane o njemu bez obzira gdje su napisane: u Zagrebu, Beogradu, Ljubljani ili Sarajevu, jer su pisane očima onih koji su odgovorni za te ratove. Punu istinu tek treba napisati. Mi želimo dati tome svoj doprinos jer bez toga nema napretka na ovim prostorima. U tom smislu mi primamo i ovaj vrhunski politički triler, koga danas ovdje promoviramo, iz koga možemo spoznati mnogo toga od druge neslužbene, prešućene ili zbog ideoloških i metodoloških razloga nedokučene dimenzije rata koja nas zbog istine i konačnih sudova o njemu jako interesira.

Želim nedvosmisleno reći da već sada, bez ove knjige i mnogih drugih koje će biti sigurno napisane i ma što još stajalo na putu do pune istine, da je ovaj rat kao i svi ratovi bio duboko klasni, u borbi za politički prevrat, odnosno restauraciju kapitalizma pa u tom smislu i kontrarevoluciran i da je etničko i nacionalno, što se hoće staviti u prvi plan pa neki o tome prave epopeju, a drugi nas smatraju neciviliziranim plemenima, bilo samo istrumentalizirano i zloupotrebljeno, pa nije bio prevladavajući „domovinski“ ni „otađžbinski“, nego građanski. Da je povjesno neutemeljeno povezivati ga s pozitivnim tekovinama antifašističke borbe u drugom svjetskom ratu, već prije obrnuto, da su ga zapalili i vodili mnogi loši ljudi i zato je bio tako krvav i brutalan i još uvijek je otvorena rana puna trnja koje tek treba povaditi.

Ova  knjiga je i udžbenik građanske hrabrosti kako su urednici s pravom napisali i podsjetnik da novinarstvo može biti plemenita i duboko etička profesija.

Dragi Hedlu, kao autoru ove knjige odajemo puno priznanje za ogromni napor i doprinos istine i želimo ga i danas ovdje čuti.

Više o tome iz drugih medija:

RADIO SLOBODNA EVROPA (link: http://origin.slobodnaevropa.org/content/hrvatska_promocija_hedl_knjiga_glavas/2306479.html)

NOVI LIST (http://www.novilist.hr/hr/Kultura/Knjizevnost/Predstavljena-knjiga-Drage-Hedla-Glavas-kronika-jedne-destrukcije)