Prosvjed prosvjetara – naučimo od učitelja

Na Trgu bana Jelačića okupilo se danas (25. 11.) dvadeset do trideset tisuća prosvjednika. Pod sloganom „Hrvatska mora bolje“, zatraženo je da se zaposlenima u obrazovanju povećaju koeficijenti složenosti poslova za 6,11 %, zbog čega prosvjetari štrajkaju već dva mjeseca.

Neke od poruka s prosvjeda

Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem

“Štrajk je rezultat dugogodišnjeg nezadovoljstva materijalnim i društvenim statusom, nepoštivanja naše struke, ovaj štrajk je borba za status obrazovanja i naš položaj u njemu.”

“Svi vi ovdje okupljeni došli ste reći ‘dosta’, ‘dosta’ marginaliziranju obrazovanja, ‘dosta’ ignoriranju dijaloga, ‘dosta’ krivoj politici, ‘dosta’ podcjenjivanju vlastitih građana, ‘dosta’ uništavanju budućnosti našoj djeci. Dižemo glas za bolju Hrvatsku! Danas smo došli jasno i glasno reći da ne čekamo tramvaj, nego Hrvatsku kakvu zaslužujemo, kakvu zaslužuju svi naši građani.”

“Štrajk koji smo pokrenuli je po trajanju, intenzitetu i jedinstvu nadmašio sve dosadašnje. Ovaj štrajk je svjetlo na kraju tunela, nada našim građanima.”

 

Učitelj Luka Žužul iz Splitsko-dalmatinske županije

“Teško je preživjeti nemir koji proizlazi iz činjenice da se osjećamo kao drugorazredni građani koji rade drugorazredan posao, a drugorazredan sam zbog toga što sam učitelj, što me svaka budala može pljuvati i zvati me uhljebom.”

“Moja plaća se određuje koeficijentom kojim mi u lice poručuju: ti nisi jednako vrijedan, a to rade zato što mogu – jer smo najobrazovaniji, najšutljiviji i najpristojniji.”

„Možete nam uzeti plaću, ali ne i dostojanstvo.“

 

Željko Stipić iz sindikata Preporod

“Bolja Hrvatska nije negdje izvan ovog Trga, bolja Hrvatska je ovdje, danas, na ovom Trgu. Ako naš premijer ne zna što treba napraviti da bi ta Hrvatska stvarno bila bolja, onda mora doći ovdje, biti s nama i pročitati poruke s ovih transparenata.”

“Ako je itko ponizio sve nas u obrazovanju, onda su to napravili oni koji za nas nisu imali vremena.”

 

Predsjednik Nezavisnog sindikata srednjih škola Hrvatske Branimir Mihalinec

Premijeru Andreju Plenkoviću poručio je da se prestane baviti teorijama zavjere i pitati tko stoji iza sindikata.

“Iza nas stoje učitelji, naši članovi. Danas možemo reći – iza nas stoji Hrvatska”.

“Premijeru, pitate se zašto smo danas ovdje – pa vi ste to htjeli – trebali smo ovo riješiti već u svibnju i ovu reformu početi s većim koeficijentima i motivacijom da je provedemo. Za ovo silno mrcvarenje učitelja, roditelja, učenika – vi ste odgovorni! Premijeru, vi ste odgovorni što učenici nisu u klupama, vi ste odgovorni što su učitelji na ulici.”

“Već dva mjeseca se borimo za naše dostojanstvo. Danas s ovog Trga kad vas vidim mogu reći – prvu pobjedu smo odnijeli, vratili smo svoje dostojanstvo sami. Ne može nas više nitko poniziti.”

 

Saša Ceci s Instituta Ruđer Bošković

“Ovo je najbolja lekcija vašoj djeci. Ovako se bori. Ovako se drže lekcije. Za bolju budućnost naše djece. Za rad koji će biti poštovan i cijenjen.”

 

Bilo je još oštrih poruka, što u govorima, što na transparentima. Najvažnije je da su prosvjetari štrajkom i prosvjedom pokazali kako se treba boriti.