Prosvjed u Varšavi

Drugovi iz Poljske obavijestili su nas da je na prosvjedu u Varšavi pročitano naše pismo upućeno poljskom ambasadoru u Hrvatskoj, kao i da će ga objaviti na svojim stranicama. Evo njihovog izvještaja s prosvjeda:

 

Ne represijama zbog komunističkih aktivnosti!

12. lipnja u Varšavi ispred parlamenta održan je prosvjedni skup protiv promjene kaznenog zakona kojim se kriminalizira komunističko djelovanje. Akciju su organizirali Komunistička partija Poljske i kampanja Crvena povijest (usmjerena na očuvanje sjećanja na radnički pokret).

U uvodnom govoru, predstavnik Crvene povijesti izvijestio je o prijetnjama koje proizlaze iz čl. 256. kaznenog zakona, koji će se koristiti za kriminalizaciju društvenih i protestnih pokreta, zastrašivanje ljudi kaznenim postupcima za političke stavove, nošenje odjeće sa simbolima ili organiziranjem znanstvenih konferencija. Za režim, borba protiv fašizma je samo izgovor za pooštravanje kazni za političke protivnike. Već postoje dovoljne učinkovite zakonske mjere za razbijanje fašističkih skupina. Govornik je rekao: “Vladajući, ako se želite boriti protiv fašizma, rasizma i mržnje, prestanite ga podržavati, zaustavite sponzoriranje marševa i sastanaka koji veličaju počinitelje ratnih zločina, etničko čišćenje, zaustavite financiranje teoretski patriotskih organizacija, koje su zapravo neofašističke.”

Predstavnica Komunističke partije Poljske rekla je da je članak 256 oruđe političke borbe. Drugarica je podsjetila da je ovaj članak promijenjen prije 10 godina kada su vlasti pokušale nametnuti zabranu komunističkih simbola, ali je tu zabranu blokirao Ustavni sud. Također je napomenula da sadašnje promjene znače daljnje zaoštravanje zakona na više razina, spominjanjem komunizma u kontekstu “totalitarnih sustava”, zabrana promicanja komunističke ideologije, posjedovanje simbola ili tiskovina ili bilo kojeg drugog subjekta s navedenim sadržajem i povećavajući kaznu zatvora do 3 godine. Također je istaknula da se posljednjih godina ovaj članak više ne tumači i da se koristi za borbu protiv KPP. Primjer toga je suđenje članovima uredništva “Brzaska”, koje traje tri i pol godine.

Predstavnica KPP izvijestila je o međunarodnim prosvjedima pred poljskim veleposlanstvima i poslanim izjavama. Sažeci prosvjednih pisama stranih stranaka i omladinskih organizacija pročitani su tijekom skupa.
Novinar koji je govorio posljednji zahvalio se okupljenima na hrabrosti i beskompromisnosti u obrani slobode govora i političkog djelovanja. Također je skrenuo pozornost na činjenicu da socijalni otpor protiv dekomunizacije naziva ulica, koji je doveo do obnove prethodnih toponima, ne bi bio moguć da je tada bio na snazi ​​članak 256. Kaznenog zakona. Napomenuo je da se odredba o “zabrani komunističke ideologije” uvodi s jednim ciljem: spriječiti promicanje drugačijeg pogleda na poljsku povijest, drugu viziju društva, drugačiji sustav vrijednosti od onog koji trenutna vlast koristi.

Sudionici demonstracija najavili su daljnje prosvjede protiv novog antikomunističkog zakona.