Protestno pismo upućeno ambasadi Republike Poljske

Ambasadi Republike Poljske u Republici Hrvatskoj

Miramarska 23, 10000 Zagreb

Veleposlaniku g. Andrzeju Jasionowskom

                                       11. lipnja 2019.

 

Protestno pismo

 

Poštovani gospodine veleposlaniče,

proteklih godina bilo je više pokušaja kaznenog progona Komunističke partije Poljske, a iste represivne metode  korištene su za zabranu „subverzivnih komunističkih aktivnosti“. Poljska vlada već je ograničila civilnu slobodu kad su u pitanju radnički štrajkovi i okupljanja građana, a zabrana Komunističke partije Poljske kompletirao bi ovaj „paket“ mjera. Socijalistička radnička partija Hrvatske prati trenutne aktualne antikomunističke aktivnosti koje, s dopunama kaznenog zakona (članak 256), stavljaju zabranu na komunističke aktivnosti i čija je jedina svrha njihovo kažnjavanje.

Progon komunista dio je šire nacionalne strategije koja se uklapa u politiku EU da kroz nizove zakona i propagandu otvoreno izjednači komunizam s nacifašizmom kao dva lica totalitarizma. Obrana Komunističke partije Poljske više je od obrane prava na postojanje jedne partije. To je borba za očuvanje širih demokratskih i radničkih prava, kao i prava na promjenu socijalno-ekonomskog sustava, koji očito ne može zadovoljiti šire nacionalne slojeve Poljske.

Kao proleterski internacionalisti, mi, Socijalistička radnička partija Hrvatske, protestiramo zbog progona drugova iz Komunističke partije Poljske i urednika njihovih novina, „Brzaska“.

Zahtijevamo trenutnu obustavu svih zakonskih mjera te rehabilitaciju i uvažavanje za njihove članove i simpatizere!

Zahtijevamo da se obustave svi progoni usmjereni protiv komunista!

Zahvaljujemo Vam na pozornosti i nadamo se da ćete proslijediti naše protestno pismo vladi Republike Poljske!

 

S poštovanjem,

Socijalistička radnička partija Hrvatske

 

Odbor za međunarodne odnose

Kristofor Štokić